Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtyři jihomoravské silnice pokryje mikrokoberec, déle vydrží

Jihomoravský kraj opraví čtyři silnice technologií takzvaného mikrokoberce. Poprvé ji použil v loňském roce, letos na to v rozpočtu vyčlenil skoro 17 milionů korun bez DPH. Podle kraje se tím ušetří a povrch déle vydrží.

Metodou se opraví čtyři úseky silnic II. a III. třídy. „Půjde o 4,5 kilometru vozovky mezi Brťovem a Černou Horou, 3,9 kilometru silnice z obce Žeraviny po křižovatku se silnicí I/55, dále to bude 1,4 kilometru komunikace mezi Habrovany a Olšany a poslední je 5,4 kilometru silnice z Hostěradic do Vítonic," přiblížil hejtmanův náměstek zodpovědný za dopravu Roman Hanák (ČSSD).

Mikrokoberce kraj využije v místech, kde by bylo nutné řešit opravy odfrézováním starého povrchu. „Položením mikrokoberců se výrazně zvýší kvalita i životnost silnice," doplnil Hanák.

Podle mluvčí kraje Moniky Brindzákové se i ušetří. „Úpravu pomocí mikrokoberců nelze použít univerzálně na všechny typy vozovek. Jedná se o souvislou opravu, která má delší životnost než klasické lokální výspravky, což následně šetří
prostředky na provoz a údržbu komunikací vzhledem k nižší četnosti a rozsahu zásahů," řekla Brindzáková.

Dodala, že úprava brání poškození vozovky. „Doprovodným efektem pak většinou bývá snížení vibrací a hluku, protože dojde k vyrovnání a sjednocení povrchu," doplnila mluvčí.

V minulém roce kraj použil mikrokoberce poprvé, a to například u silnic v Brně na Jedovnické ulici v úseku od Novolíšeňské po Šimáčkovu, na průtahu obcí Přibice, v Suchově, Drnovicích i v obcích Drahany, Olbramovice, Nový Šaldorf nebo v úseku z Kateřiny do Blanska.

Jihomoravský kraj spravuje téměř 4000 kilometrů silnic nižších tříd. V posledních letech na jejich opravy získal peníze od státu, další peníze na rekonstrukce dostává z Evropské unie a část vynakládá z vlastního rozpočtu.

Foto ČT, Youtube, SILKO | Zdroj ČTK

Štítky silnice, Jihomoravský kraj, Roman Hanák, oprava, ČSSD, Evropská unie, Černá Hora, Žeraviny, Habrovany, Hostěradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři jihomoravské silnice pokryje mikrokoberec, déle vydrží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.