Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavba obchvatu Mikulova se po dlouhých letech odkladů přiblížila. Mohla by začít už příští rok

Stavba obchvatu Mikulova, který bude součástí dálničního spojení Brna s Vídní, se po letech odkladů mírně přiblížila. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jako investor svolal veřejné projednání. Přestože proti dostavbě dálnice pod Pálavou protestují různé spolky, především Děti Země, žádný z odpůrců k projednání nepřišel.

ŘSD očekává, že stavba obchvatu by mohla začít příští rok. Má měřit téměř čtyři kilometry a stát 1,9 miliardy korun. Je jednou ze šesti připravovaných etap dálnice, která se má napojit na již existující u Pohořelic a skončit na hranicích s Rakouskem. Rakušané plynule pokračují se stavbou dálnice od jihu k severu.

Podle ŘSD je neúčast spolků dokladem jejich snahy formalisticky napadat záměr stavby a ve výsledku ji zdržovat. „Nezájem těchto spolků a sdružení o možnost věcného projednání a předání relevantních informací je zvláště zarážející s ohledem na množství a pestrost námitek, kterými celý proces přípravy dálnice neustále napadají," uvedl Rýdl. 

Aktuálně například Děti Země se spolkem Voda z Tetčic žalují ministerstvo životního prostředí a jihomoravský krajský úřad právě kvůli obchvatu Mikulova a kvůli úseku Pohořelice - Ivaň. Podle nich chybí ve výjimce pro stavbu doklad o převaze veřejného zájmu. Řízení o těchto výjimkách začalo už v roce 2007. Podle spolků se snaží ŘSD protlačit dálnici salámovou metodou.
 

Foto Místní kultura | Zdroj ČTK

Štítky dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, Mikulov, Děti Země, Vídeň, Brno, Pavlovské vrchy, Pohořelice, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba obchvatu Mikulova se po dlouhých letech odkladů přiblížila. Mohla by začít už příští rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.