Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Trať ze Slatiny do Blažovic se opraví příští rok. Rekonstrukce vyjde na tři čtvrtě miliardy

Celý příští rok by se měla opravovat železniční trať mezi stanicemi Brnem-Slatinou a Blažovicemi. Stavba za 727 milionů korun zvýší traťovou rychlost, rekonstrukcí projde stanice ve Šlapanicích a také vznikne nová zastávka ve Šlapanicích, odkud bude blíž do centra města.

Úsek dvojkolejné trati je součástí Vlárské dráhy směrem na Slavkov a Veselí nad Moravou, používají jej však i rychlíky směrem na Olomouc a na Ostravu.

„Nová zastávka ve Šlapanicích včetně podchodu pod kolejemi bude stát zhruba 50 milionů. Původně se zastávka měla jmenovat Šlapanice - Brněnská pole, po připomínkách se bude nakonec jmenovat obyčejně Šlapanice-zastávka. Díky ní budou mít lidé z centra obytné části města pěšky na vlak blíže," řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš. Zastávka bude od stanice směrem na Brno. Ve šlapanické stanici vzniknou tři bezbariérová nástupiště, ke třetímu povede podchod.

Současná osmdesátikilometrová rychlost se zvýší na stovku, stanicí se bude projíždět devadesátkou. Velká část železničního svršku je z roku 1971 a je za hranicí životnosti. SŽDC v minulých letech rekonstruovala úsek mezi odbočkou Brno-Černovice až do Slatiny a stejně tak opravovala části Vlárské dráhy dále na východ. V budoucnu se chystá její kompletní elektrifikace.

Stavba si příští rok vyžádá i nepřetržité výluky, v úseku Blažovice - Šlapanice se předpokládá po dobu jednoho měsíce jednokolejný provoz, v úseku Šlapanice - Slatina by měl jednokolejný provoz trvat souhrnně necelých osm měsíců.
  

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Šlapanice, Blažovice, Slatina, Správa železniční dopravní cesty, Vlárská dráha, Ostrava, Olomouc, Veselí nad Moravou, Slavkov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trať ze Slatiny do Blažovic se opraví příští rok. Rekonstrukce vyjde na tři čtvrtě miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.