Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Moravy zemřelo při červencových nehodách devět lidí

Jihomoravští policisté za polovinu prázdnin řešili zhruba 500 nehod, asi o tři desítky méně než za loňský červenec. Zemřelo při nich devět lidí, z nich čtyři zemřeli při střetu dvou osobních vozů mezi Strážnicemi a Vnorovy na Hodonínsku. Policisté upozorňují, že opatrní by v letních měsících měli být především cyklisté a motocyklisté.

V červenci se při nehodách na silnicích v Jihomoravském kraji lehce zranilo asi 210 lidí, dalších 15 těžce. V obou případech je to méně než za stejné období loni, za loňský červenec policie eviduje asi 240 lehce zraněných a tři desítky těžce. U čtyřech desítek nehod letos policie zjistila přítomnost alkoholu, loni to bylo o dvě desítky případů více, jak uvedla policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Loňský i letošní červenec se do statistik zapíší jako měsíce s jedněmi z nejtragičtějších nehod v roce. Loni na začátku července nedal přednost řidič dodávky osobnímu vozu u Tvarožné na Brněnsku. Přímo na místě zemřela v osobním voze devětadvacetiletá žena a tříleté dítě. Sedmatřicetiletý otec skončil v nemocnici stejně jako řidič dodávky. Druhé šestileté dítě zemřelo při převozu do nemocnice. Řidiče dodávky, který nehodu zavinil, poslal soud letos v květnu na čtyři roky do vězení, kauzu ale bude řešit odvolací soud.

Letos zemřeli čtyři lidé na začátku července při střetu dvou osobních vozů mezi Strážnicemi a Vnorovy na Hodonínsku. Vyšetřování této nehody policie ještě neuzavřela.

Podle policie by v prázdninovém provozu měli být opatrní především cyklisté, motocyklisté a děti. Značná část dětí jezdí podle policejní mluvčí na kole bez přilby. Rodiče by také měli pamatovat na používání autosedaček při přepravě dítěte vozem, správné připoutání může dítěti zachránit při dopravní nehodě život.

Motocyklisté stejně jako cyklisté by měli být maximálně viditelní a dbát na vlastní bezpečnost. „To platí samozřejmě také pro chodce, kteří se pohybují na komunikaci nebo v její bezprostřední blízkosti," uvedla Komárová.

Řidiči, kteří se chystají na delší cestu, by měli vyrazit odpočatí a s dostatečnou časovou rezervou. Měli by pamatovat i na to, že jízda v letním horku může přispět k rychlejší únavě a dělat si častěji přestávky. Jednou z příčin dopravních nehod je mikrospánek, během kterého může neřízené vozidlo ujet stovky metrů. I v tomto případě jsou prevencí pravidelný odpočinek.

Všichni účastníci silničního provozu mohou přispět ke snížení počtu dopravních nehod a jejich následků. Dodržování pravidel silničního provozu, uvědomění si vlastní bezpečnosti a ohleduplnost mohou zachránit lidský život," uvedla Komárová.

Foto HZS JMK | Zdroj ČTK

Štítky havárie, osobní vůz, Morava, cyklista, okres Hodonín, Strážnice, Vnorovy, Jihomoravský kraj, Tvarožná, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy zemřelo při červencových nehodách devět lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.