Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policisté varují: Na jihu Moravy jsou letos častější srážky se zvěří. Řidiči, buďte opatrní!

Noční jízda po silnici druhé či třetí třídy se může stát ve mžiku velmi nebezpečnou. Zablýsknutí zvířecích očí v kuželu světla ze světlometů auta, zaskřípání brzd a srážka se srncem či kancem je ve vteřině na světě. V lepších případech to odnese "jen" nárazník auta, v horším to odnese zdravím člověk i zvíře. Letos je případů srážek se zvěří výrazně vyšší.

„V letošním roce na Břeclavsku evidujeme zvýšený počet nehod, při kterých došlo ke střetu motorového vozidla se zvěří," uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.  Letos policisté vyjížděli k 125 událostem, což je o pětadvacet více, než tomu bylo za stejné období v loňském roce. Ve srovnání s rokem 2015 je rozdíl ještě vyšší. Předloni za stejné období bylo pouze 78 případů.

„Největší  počet nehod samozřejmě zaznamenáváme tam, kde pozemní komunikaci obklopuje lesní porost. Právě v těchto úsecích by měli být řidiči opatrní, nejezdit příliš rychle a věnovat se plně řízení," doplnila mluvčí.  To platí nejen přes den, ale hlavně v nočních hodinách. „Pokud dojde ke srážce se zvěří, doporučujeme událost nahlásit na policii. Chceme hlavně apelovat na řidiče, aby se zvěří nemanipulovali!," radí Haraštová.

Nejčastěji dochází ke střetu zejména s lesní zvěří – jedná se především o srny či srnce, teprve pak následuje podíl divokých prasat, zajíců a bažantů. Vzniklé škody na vozidlech mnohdy dosahují desítek tisíc korun.

A jaké silnice patří v našem regionu k těm nejvíce problémovým? Je to jmenovitě úsek, který vede z Břeclavi do Valtic, pak následuje silnice z Břeclavi vedoucí ke státní hranici s Rakouskem na Reinthal, ale policisté evidují i případy  na Mikulovsku (Dobré Pole - Drnholec) či Hustopečsku (Klobouky - Borkovany).

Foto PČR | Zdroj PČR

Štítky silnice, Morava, okres Břeclav, Břeclav, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté varují: Na jihu Moravy jsou letos častější srážky se zvěří. Řidiči, buďte opatrní!  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.