Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud znovu rozhodl o Uberu, v Brně jezdit nesmí

Krajský soud v Brně znovu vydal předběžné opatření, kterým zakazuje společnosti Uber poskytovat v Brně svoji službu, která je obdobou taxi. Vyplývá to z rozhodnutí soudu, které poskytl brněnský magistrát. Předběžné opatření vydal soud už jednou, avšak Vrchní soud v Olomouci toto opatření zrušil kvůli nedostatečnému odůvodnění a vrátil případ do Brna. Uber nesmí jezdit kvůli tomu, že porušuje vyhlášku o taxislužbách i silniční zákon. Uber sice o sobě uvádí, že není taxislužba, soud však službu UberPOP za taxi považuje.

Uber v Brně dočasně přestal fungovat, i když mohl přepravní služby znovu spustit poté, co dostal rozhodnutí o zrušení zákazu Vrchním soudem v Olomouci. „My ale nejezdíme, protože je to proces, který trvá. Není to ze dne na den, že by se služba spustila. Nyní vyčkáváme na nové rozhodnutí Krajského soudu v Brně," řekla dnes Jozová.

Olomoucký soud sice opatření zrušil, ale bylo to kvůli nedostatečnému odůvodnění. „Jakmile rozhodnutí budeme mít, prostudujeme si ho a učiníme další kroky. Uděláme vše pro to, abychom naše služby v Brně obnovili," dodala Jozová. Sigmundová nechtěla výsledek soudu komentovat a uvedla, že další informace podá až po doručení rozhodnutí účastníkům řízení. Na odvolání má Uber 15 dnů.

Uber spustil v Brně svoji službu UberPOP 1. února. Lidé si díky aplikaci mohli zavolat řidiče, který je odvezl na požadovanou adresu. Klient pak zaplatil za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Řidiči jezdili buď pro společnost, nebo jako živnostníci, kteří si přivydělávali jízdou ve vlastním autě. Služba je tedy alternativou taxi, klasičtí taxikáři se proti ní ohrazují.

Krajský soud v dubnu předběžným opatřením zakázal firmě služby poskytovat. Zdůvodnil to tím, že firma porušuje několik ustanovení zákona, který provoz taxi upravuje. Nelze poskytovat služby, když k tomu řidiči nemají oprávnění, auto není označené jako taxi nebo nemá taxametr. Krajský soud v květnu zamítl i návrh Uberu na zrušení předběžného opatření. Proto firma podala odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci, který rozhodnutí Krajského soudu v Brně zrušil.
 

Zdroj ČTK

Štítky Brno, předběžné opatření, Uber, Vrchní soud v Olomouci, Krajský soud v Brně, Silniční zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ftah ftah

Hele, základy žurnalistiky: Kdo je Jozová? Kdo je Sigmundová? Překlopili jste ten článek z ČTK bez použití špetky rozumu

Středa, 19. července 2017, 21:37Odpovědět

Soud znovu rozhodl o Uberu, v Brně jezdit nesmí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.