Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidiči brněnské MHD si mohou přes léto vydělat až sedm tisíc korun navíc

Řidiči brněnského dopravního podniku si mohou o letošních prázdninách vydělat až 7000 korun navíc. Jedná se o motivační příspěvek, který vedení zavedlo vzhledem k velkému počtu dovolených a tomu, že řadu měsíců chybí do ideálního stavu až 100 řidičů, především u autobusů. Stejně jako loni také dostávají všichni řidiči příplatek 50 korun za den, kdy venkovní teplota překročí 30 stupňů.

Řidiči autobusů a obecně v dopravě chybějí po celé republice. V Brně se však zatím nestalo jako v některých jiných městech, že by kvůli jejich nedostatku nevyjely některé spoje. „Všechny spoje garantované v jízdním řádu vyjíždějí," uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová Jejich obsazení však není jednoduché, proto dopravní podnik sáhl k motivačnímu příspěvku. „Jeho výše se určuje podle počtu hodin odježděných navíc k základní pracovní době. Za měsíc lze nejvíce získat 3500 korun," uvedla Lukšová.

S dlouhodobým problémem nedostatku řidičů se dopravní podnik potýká i přes to, že nabízí ve srovnání s jinými autobusovými dopravci na jižní Moravě téměř nejvyšší mzdu a vůbec například nemusel řešit dopad vládního nařízení o minimální hodinové mzdě. Zatím loni si v prvním pololetí přišel řidič průměrně při započítání přesčasů na 161 korun za hodinu, letos to bylo 170 korun. Za měsíc to je nárůst z 28.160 na 29.740 korun, což je více než průměrná mzda v Jihomoravském kraji. U samotných řidičů autobusů rostla mzda zhruba o pět procent meziročně na více než 31.000 v prvním pololetí. Ještě rychleji rostl plat řidičům tramvají, naopak nejméně řidičům trolejbusů.

Aktuálně má dopravní podnik zhruba 1400 řidičů, 600 z toho je autobusových. Dělá i různé náborové kampaně, aby přilákal více žen či studenty, kteří mohou jezdit brigádně. Několik nových řidičů tak přišlo, dlouhodobý problém však zůstává.
 

Foto DPMB | Zdroj ČTK

Štítky Dopravní podnik města Brna, dopravní společnost, mzda, Brno, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči brněnské MHD si mohou přes léto vydělat až sedm tisíc korun navíc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.