Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do pátku bude hotový prostřední ostrůvek před hlavním nádražím, pak přijdou na řadu krajní

Rušný přestupní uzel před brněnským hlavním nádražím bude pro cestující nejpozději na konci prázdnin o něco přívětivější. Dopravní podnik totiž minulý týden začal s opravou povrchů tramvajových ostrůvků. Do konce tohoto týdne by měl být předlážděný prostřední ostrůvek, poté přijdou na řadu krajní. Na ostrůvky se pak vrátí lavičky a přístřešky.

Prostor před nádražím patří v Brně k nejkritizovanějším místům kvůli špíně, nepřehlednosti a bezdomovcům. Už loni na podzim radnice obvodu Brno-střed rozhodla, že nechá přednádraží pravidelně a intenzivně čistit a že se také předláždí ostrůvky, na nichž byl starý asfalt. „Měníme jej za novou dlažbu, která má i ochranné prvky proti znečištění," uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Původní záměr bylo vyměnit mobiliář až po předláždění. Kvůli přepracování dokumentace však městská část instalovala nové lavičky a přístřešky již před několika měsíci a po předláždění je na místo po dočasném odmontování zase vrátí.

Provoz tramvají práce nijak neomezují, avšak nástupiště jsou posunutá o 80 metrů směrem k poště, což ztěžuje nástup a výstup hůře mobilním cestujícím. „Na místě jsou informátoři, kteří cestujícím radí, kde jaká linka zastavuje a kudy se kam dostanou," doplnila Lukšová.

Dopravní podnik s městskou částí zvolil prázdninový termín, kdy MHD využívá o pětinu méně lidí než ve školním roce. Zároveň bývá letos před nádražím méně lidí kvůli výluce a převedení velké části vlaků do Židenic a na dolní nádraží.

Správa železniční dopravní cesty opravuje již od června viadukt směrem do Židenic a od minulého týdne rozkopala i čtvrté nástupiště, které má být v novém do konce prázdnin. Do vlaku se bude nastupovat z vyšší úrovně, peron bude předlážděný, bude nové zastřešení a staré sloupky budou buď opraveny, nebo je nahradí nové.  Nový bude také informační systém.
 

Foto Martin Šeda | Zdroj ČTK

Štítky ostrůvek, dopravní společnost, Brno, Židenice, Správa železniční dopravní cesty, hlavní nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do pátku bude hotový prostřední ostrůvek před hlavním nádražím, pak přijdou na řadu krajní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.