Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dopravu v brněnském centru komplikují další uzavírky. Teplárny mění parovody za horkovody

Už tak přecpaná doprava v brněnském centru je od pondělí ještě komplikovanější. Na uzavírku v ulici Koliště navázala oprava ulice mezi Žerotínovým náměstím ve směru na Obilní trh a uzavírka silnice na Moravském náměstí podél tramvajové tratě spojující Lidickou a Rooseveltovu. Za uzavírkami stojí práce brněnských tepláren. A vyhlídky na další měsíce nejsou nijak optimistické.

Dopravní výhledy na následující měsíce? Opravy, opravy, opravy

Dopravu v Brně, kterou přes léto mimo jiné ztíží opravy viaduktu u hlavního nádraží a s tím spojená výluka, komplikují také výkopové práce na části malého městského okruhu v ulici Koliště i na spojnici mezi Líšní a Vinohrady.

Chceme modernizovat rozvody, namísto páry povede teplo horká voda. Úpravy, jež sníží ztráty a přinesou i úsporu nákladů na výrobu tepla, už probíhají od roku 2010. Zatím se podařilo přestavět před 30 kilometrů trubek, letos přidáme více než pět. V plánu jsou ale také další etapy až do roku 2022 za 1,3 miliardy korun,“ potvrdil generální ředitel Tepláren Petr Fajmon.

Potíže už motoristé několik týdnů zažívají ve středu Brna v ulici Koliště mezi křižovatkou s ulicí Milady Horákové a Žerotínovým náměstím ve směru na Obilní trh. Práce mají trvat až do října, teplárny by je ale chtěly dokončit už na přelomu srpna a září. Ani pak si ale řidiči v centru Brna od dopravních omezení neoddechnou, na budování horkovodu totiž na Kolišti naváže rekonstrukce kanalizace a vodovodního potrubí. A po ní přijde na řadu i plynovod.

Snížení ztrát ušetří desítky milionů

„Cílem je zvětšení kapacity stoky kanalizace i vodovodu v úseku od ulice Milady Horákové až po Lidickou. Práce si vyžádají částečné omezení v dopravě. Úplná uzavírka nastane až při celkové obnově po dokončení opravy plynovodu,“ popsala mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová.

Parovod budou dělníci vyměňovat i na jeho jižní části v ulicích Leitnerova, Vodní, Nádvorní či Křídlovická, výkopy ale uzavřou jen ulici Jircháře, jinde vede parovod v kolektoru v podzemí.

Naopak na velká dopravní omezení se musejí připravit řidiči v úseku mezi Líšní a Vinohrady, kde se na horkovod promění tříkilometrové potrubí vedoucí páru ze společnosti SAKO. „Změna přinese úspory u koncových odběratelů ve výši osm až patnáct procent ročně, tedy zhruba 1 500 až 2 000 korun na domácnost. Úspora díky snížení ztrát bude v řádu desítek milionů korun,“ slíbil Fajmon.

Dopravních omezení bude ale daleko více. Rekonstrukce vodovodu vyžene řidiče z Valchařské ulice, tu stejně jako Zábrdovickou a Koliště postihnou i práce související s projektem Tramvaj Plotní. Dopravní podnik plánuje i další opravy, město chystá třeba rekonstrukci křižovatky ulic Karlova a Provazníkova.

„Termíny všech prací ale teprve stanovujeme s ohledem na to, že kvůli tříměsíční vlakové výluce budou ze Židenic, Králova Pole a dolního nádraží jezdit posilové spoje náhradní dopravy. Vše budeme koordinovat tak, aby je výkopy neomezily,“ ujistila Zuzana Taušová z tiskového odboru magistrátu.

Zdroj: Teplárny Brno, MMB

Foto: MMB, Martin Šeda

Štítky oprava, Brno, Moravské náměstí, Milada Horáková, Líšeň, Brno-Vinohrady, SAKO, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., Teplárny Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu v brněnském centru komplikují další uzavírky. Teplárny mění parovody za horkovody  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.