Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Soud zamítl návrh Uberu na zrušení předběžného opatření pro Brno

Krajský soud v Brně zamítl návrh společnosti Uber na zrušení předběžného opatření. Zakázal mu tím provozovat v Brně službu, která nesplňuje požadavky na provoz taxislužby. Firma se může odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci, vyplývá z rozhodnutí, které dnes médiím poskytla Zuzana Taušová z tiskového střediska magistrátu.

Uber pozastavil poskytování služby v Brně první polovině května a podle mluvčí Miroslavy Jozové chce využít u soudu všechny možné opravné prostředky. V Praze Uber služby poskytuje a čeká se na výsledek standardního soudního procesu.

„Jsme rádi, že soud vnesl jasno do toho, na čí straně je právo. Současně je nutné říci, že soud nezakázal Uberu podnikání. Řekl jen to, že tady firma nesmí podnikat nelegálně. V Berlíně dokáže společnost fungovat v souladu s legislativou. Jsem si tedy jistý, že když bude chtít, dokáže to v Brně taky," uvedl náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno).

Krajský soud v Brně rozhodoval v souladu s názorem generálního advokáta Soudního dvora Evropské unie, který před dvěma týdny v předběžném stanovisku uvedl, že elektronická platforma Uber spadá do oblasti dopravy, takže společnosti Uber může být uložena povinnost opatřit si licence a povolení vyžadované vnitrostátním právem. Nemůže naopak uplatňovat zásadu volného pohybu služeb zaručenou unijním právem pro služby informační společnosti, čímž Uber dosud argumentoval.

Auta Uberu nemají taxametr, nejsou označené jako taxi a řidiči nesplňují podmínky dané vyhláškou. To vadí klasickým taxislužbám, které Uber považují za nekalou konkurenci. Podnět k brněnskému soudu podala společnost Lido Taxi Radio, město bylo přidruženým účastníkem řízení.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Uber, Brno, Krajský soud v Brně, Vrchní soud v Olomouci, právo, Praha, Matěj Hollan, Berlín, Žít Brno, Soudní dvůr Evropské unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zamítl návrh Uberu na zrušení předběžného opatření pro Brno  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.