Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hlavní nádraží projde rekonstrukcí, cestující čekají významné změny

Další opravy brněnského hlavního nádraží a viaduktu směrem do Židenic budou pro cestující znamenat od 3. června do 10. září výrazné změny. Přes hlavní nádraží nepojede 300 vlaků, místo toho se bude jako v minulých letech při opravách jezdit přes Dolní nádraží a důležitý uzel se stane z nádraží v Židenicích.

V minulých letech už Správa železniční dopravní cesty opravila viadukt přes Křenovou a bez omezení dopravy také spravila oblouky Pražského viaduktu. Loni se opravovalo rovněž druhé a třetí nástupiště. Letos se bude pokračovat s obdobnou opravou čtvrtého nástupiště.

Na Pražském viaduktu se musí udělat izolace, vyměnit koleje a trakční vedení. „Všechno jsou to práce, které prodlouží životnost, ale nezlepší vlastnosti. Bohužel se potýkáme se stavem, kdy se posledních 15 let dělaly jen nejnutnější opravy, protože v roce 2002 vláda rozhodla o modernizaci železničního uzlu. Teď už opravy nejdou odkládat, aby se přes Brno dalo vůbec jezdit," řekl ředitel SŽDC Miroslav Konečný.

S přípravou na výluku také vznikne na Dolním nádraží jedna nástupní hrana, která umožní bezbariérový nástup do nízkopodlažních vlaků, k dispozici bude ještě druhá nástupní hrana. „Bude tam i provizorní zázemí pro cestující včetně toalet," uvedl Konečný.

Výluky se dotknou vlaků, které přijíždějí do Brna od severu, tedy od České Třebové a od Havlíčkova Brodu a částečně i od Veselí nad Moravou. 

Dálkové vlaky Českých drah i RegioJetu od České Třebová zastaví v Židenicích a na Dolním nádraží. „Do centra Brna budou posílené tramvajové linky 2 a 3 a mezi Dolním a hlavním nádražím budou jezdit autobusy," řekl ředitel Regionálního obchodního centra ČD Jiří Sysel. Rychlíky od Třebové zastaví také v Židenicích a skončí na Dolním. Osobní vlaky od Blanska skončí v Židenicích a do Křenovic budou vyjíždět z hlavního, z jedné linky se stanou dvě.

Rychlíky od Havlíčkova Brodu budou končit v Králově Poli, odkud pojede navíc posilová tramvajová linka P6. O letních prázdninách kvůli výluce mezi Tišnovem a Vlkovem budou rychlíky končit už v Křižanově a do Brna doveze cestující autobus. Osobní vlaky pojedou z Tišnova do Židenic, projedou Dolní nádraží a skončí v Modřicích. Mimo letní prázdniny zde bude navazovat osobní vlak do Břeclavi, v létě přípoj fungovat nebude.

Do Veselí nad Moravou některé vlaky nepojedou přes Židenice, nebo budou naopak začínat tam, proto budou jezdit náhradní autobusy mezi Židenicemi a Slatinou, případně hlavním nádražím a Slatinou. Pro cestující funguje na hlavním nádraží ode dneška informační kancelář.

Letošní výluka bude jen drobná proti té, která se chystá v příštích dvou letech. „Místo elektromechanického zabezpečovacího zařízení instalujeme elektronické. Musíme také opravit viadukty přes Hybešovu a Křídlovickou. Bohužel si to vyžádá výrazně delší než jen letní výluku. I proto postavíme na Dolním ostrovní nástupiště přístupné z podchodu, budou tam sloužit tři nástupní hrany," uvedl Konečný. Opravy a investice za roky 2017 až 2019 budou stát zhruba 2,5 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Štítky hlavní nádraží, Židenice, oprava, Brno, Správa železniční dopravní cesty, osobní vlak, Česká Třebová, České dráhy, Pražský viadukt, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní nádraží projde rekonstrukcí, cestující čekají významné změny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.