Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj opravil za sedmdesát milionů silnici mezi Lednicí a Podivínem, doprava bude plynulejší

Jihomoravský kraj opravil silnici mezi Lednicí a Podivínem na Břeclavsku, stálo to 71 milionů korun bez DPH. Rekonstrukce byla prvním projektem spolufinancovaným z dotací nového programovacího období Evropské unie, uvedla v tiskové zprávě mluvčí kraje Monika Brindzáková. Práce se dotkly úseku dlouhého 4,5 kilometru, součástí bylo i pět mostů. Komunikace byla loni od léta několik měsíců zavřená, což komplikovalo dopravu nejen lidem z okolí, ale i návštěvníkům Lednicko-valtického areálu.

Stavební práce začaly podle mluvčí už loni v květnu. „Silnice byla nejdříve uzavřena pouze pro nákladní dopravu. Úplná uzavírka pro auta byla od července do listopadu. Původní termín ukončení prací byl letos v červenci. Stavba se podařila dokončit rychleji," řekla Brindzáková.

Většinu financovala Evropská unie, obec Lednice se podílela částkou přes 600.000 korun a zbytek doplatil kraj. „Šlo o náročnou stavbu nejen pro kraj a silničáře, ale též pro obyvatele okolních obcí i návštěvníky krásného Lednicko-valtického areálu, protože silnice byla v době turistické sezony uzavřena. Na tu nadcházející je však již připravena v novém a řidičům se po ní bude jezdit pohodlně a hlavně bezpečně," uvedl hejtmanův náměstek zodpovědný za dopravu Roman Hanák (ČSSD).

Spokojený je i starosta Lednice Libor Kabát (nez.). „Těší nás, že kraj věnuje tomuto místu takovou pozornost," prohlásil starosta.

Podle něj loňská uzavírka silnice možná trochu snížila návštěvnost areálu. „Po několika letech nás předběhl v návštěvnosti Český Krumlov, se kterým na dálku soutěžíme. Drobný vliv to určitě mělo, ale podle mě to nebylo tak zásadní. Kdo chtěl, našel si objížďku. Problém to byl spíš pro lidi, kteří jezdí pravidelně do práce a cesta se jim třeba zdvojnásobila," doplnil Kabát.

Kraj už registroval do Integrovaného regionálního operačního programu EU projekty na rekonstrukce silnic nižších tříd za půl druhé miliardy korun. „Je to nejvíce ze všech krajů v České republice. Předstihli jsme i Středočeský kraj, který má o 4700 kilometrů silnic nižších tříd více než jižní Morava," uvedla Brindzáková. V Jihomoravském kraji je asi 4000 silnic II. a III. třídy.

Zdroj: ČTK

Štítky silnice, Lednice, doprava, Jihomoravský kraj, Podivín, Evropská unie, Lednicko-valtický areál, okres Břeclav, Roman Hanák, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj opravil za sedmdesát milionů silnici mezi Lednicí a Podivínem, doprava bude plynulejší  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.