Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno chystá bezplatné parkování sdílených aut v centru města

Auta, která v Brně provozují společnosti nabízející jejich sdílení, takzvaný carsharing, budou moct bez placení parkovat v historickém centru tam, kde se parkovné platí v automatu. Město se tak snaží podporovat sdílení aut proti jejich vlastnictví. Carsharingové firmy si od toho slibují zvýšení atraktivity jejich služeb. Dosud řidiči sdílených aut platili za parkování v automatu stejně jako všichni ostatní.

Město chce zvýhodnění sdílených aut na parkovištích v historickém centru zavést pilotně na jeden rok od chvíle, kdy se spustí právě v této oblasti první etapa rezidentního parkování, předpoklad je na podzim. Za každé sdílené auto musí majitel pouze zaplatit roční poplatek 100 korun.

„Jsme rádi, že radní projednávaný materiál konečně schválili. Účastnili jsme se konzultací a trvalo to poměrně dlouho. I proto, že rezidentní parkování se v Brně připravuje už léta," uvedl ředitel společnosti Autonapůl Michal Šimoník. Sdílená auta tak zaparkují zdarma na všech parkovištích v historickém centru, kde se běžně vybírá parkovné pomocí automatu.

Naopak je nebude možné odstavit tam, kde je parkoviště opatřeno závorou, což je například u autobusového nádraží u hotelu Grand, a také je nebude možné zdarma nechat v parkovacích domech. „Město bude systém průběžně sledovat a vyhodnocovat a případně podmínky upravovat tak, aby co nejlépe vyhovovaly uživatelům," uvedl náměstek pro dopravu Matěj Hollan (Žít Brno).

Podle Šimoníka i předsedy Asociace českého carsharingu Stanislava Kutáčka opatření může některé lidi pohnout k tomu, že se vlastního auta zbaví, pokud se sdíleným vozem zdarma zaparkují i v centru, kde je v současnosti největší problém. Udává se, že jedno sdílené auto dokáže nahradit až deset vozů v soukromém vlastnictví a vyplatí se těm, kteří najezdí do 10.000 kilometrů za rok. „V Brně je aktuálně zhruba 50 aut, což může ušetřit zhruba 500 parkovacích míst," řekl Kutáček. Brno je podle něj nyní v podpoře sdílení aut nejdál ze všech měst v ČR.

Carsharing se rychle rozvíjí především ve velkých městech ČR, poskytují jej už čtyři společností, jedna z nich provozuje pouze elektromobily. Obvykle si účtují taxu za ujeté kilometry a za čas výpůjčky. Rezervace vozidla funguje přes internet či mobilní aplikace. Počet sdílených aut rychle roste. Zatímco v roce 2010 jich bylo devět a loni 213, tak aktuálně už jich je 344. Všechny společnosti provozují nová auta a průměrné stáří vozového parku se obvykle pohybuje kolem tří let.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, parkování, historické jádro města, Česko, Autonapůl, Matěj Hollan, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chystá bezplatné parkování sdílených aut v centru města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.