Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vlaky z Brna do Židlochovic a Hustopečí mají vyjet roku 2019

Přímými vlaky z Brna do Hustopečí u Brna a do Židlochovic se bude jezdit za dva roky. Předpokládá to Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). S opravou a elektrizací tratí ze Šakvic nedaleko Hustopečí a Hrušovan u Brna, ležících nedaleko Židlochovic, se počítá již příští rok. Příprava už je ve velmi pokročilé fázi.

Jedná se o dvě poměrně krátké regionální tratě, které mají velký potenciál příměstské dopravy. Dnes z těchto směrů jezdí do Brna autobusy ve špičkách i po 15 minutách, z Hustopečí dokonce neexistuje do Brna přímé spojení.

Celkové náklady na obě stavby budou činit asi 2,4 miliardy korun. Zatímco ze Šakvic do Hustopečí se jedná o modernizaci používané tratě, z Hrušovan do Židlochovic je to obnova tratě, na níž osobní vlaky jezdily naposledy zhruba před 40 lety. Doprava do Brna bude po zprovoznění těchto tratí komfortnější a také rychlejší a pravidelnější, protože na silnici dochází kvůli husté dopravě často ke zpožděním.

V Židlochovicích už také chystají stavbu nového dopravního terminálu u vlakového nádraží, aby bylo možno pohodlně přestupovat na regionální autobusy.

O dva roky později, tedy v roce 2021, by se mělo jezdit z Brna přímo i do Boskovic. Takzvaná Boskovická spojka, která odstraní úvrať, kde musí vlaky měnit směr jízdy, a nutnost přestupu ve Skalici nad Svitavou. Stavba bude stát 1,2 miliardy korun. „Jsme ve fázi tvorby dokumentace pro územní rozhodnutí," uvedl náměstek ředitele SŽDC Mojmír Nejezchleb. Díky ní se obyvatelům Boskovic vrátí přímé spojení do Brna. Dříve jezdily do krajského města autobusy, které však zanikly ve chvíli, kdy se Boskovicko začlenilo do Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Hustopeče, Židlochovice, Správa železniční dopravní cesty, Šakvice, Hrušovany u Brna, Boskovice, Hrušovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlaky z Brna do Židlochovic a Hustopečí mají vyjet roku 2019  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.