Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dopravní podnik koupí deset trolejbusů s alternativním pohonem na baterie

Brněnský dopravní podnik vypsal soutěž na dodávku deseti trolejbusů, které dokážou jezdit i na alternativní pohon a nejsou tedy stoprocentně závislé na dodávce elektřiny z trolejového vedení. Předpokládaná hodnota zakázky je 130 milionů korun.

Podle mluvčí podniku Barbory Lukšové mají letos začít jezdit první tři. V Brně jde o novinku, po městě zatím žádný trolejbus s alternativním bateriovým pohonem nejezdí. „Baterie umožňují pohyb vozidla vlastním pohonem při objíždění překážek, výpadcích napětí či pohyb po trase v úsecích bez trolejového vedení," uvedla Lukšová. Vozy budou mít klimatizovaný prostor pro cestující, což se plánuje i u 60 autobusů, které dopravní podnik koupí s pomocí dotací. Dosud mají vozy MHD v Brně klimatizaci jen v kabině řidiče.

Naposledy Brno nakupovalo 36 kloubových trolejbusů v roce 2015, nejnovější krátký trolejbus je z roku 2002 typ 21Tr. Poté už získávalo pouze ojeté vozy z menších dopravních podniků v České republice. Nové vozy umožní vyřadit nejstarší vysokopodlažní trolejbusy 14Tr, nejstarší jsou ještě z druhé poloviny 80. let a prošly už několika generálními opravami i modernizacemi. Celkem má dopravní podnik 145 trolejbusů.

Zdroj: ČTK

Foto: DSZO
 

Štítky dopravní společnost, Dopravní podnik města Brna, Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik koupí deset trolejbusů s alternativním pohonem na baterie  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.