Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Až osmdesát procent řidičů autobusů na jižní Moravě bude stávkovat

Odboráři na jižní Moravě stále sbírají podpisy řidičů autobusů, kteří se zúčastní příští čtvrtek stávky za vyšší mzdy. Už teď je ale podle zástupce odborů Libora Weinsteina zřejmé, že do stávky půjde drtivá většina řidičů z největších dopravců.

Chtějí stávkovat i ti, kde Odborový svaz dopravy prostřednictvím svých regionálních poboček nepůsobí, řekl dnes Weinstein. Kraj zatím situaci řeší a čeká na přesné údaje od dopravců, kteří musejí kraj informovat nejpozději 48 hodin před zahájením stávky o jejím rozsahu. Podle Weinsteina budou stávkovat řidiči společností Tourbus, ČSAD Tišnov, ČAD Blansko, Vydos Bus, BORS Břeclav, ČSAD Hodonín, ČSAD Kyjov, Adosa a Znojemská dopravní společnosti PSOTA.

Celkem na jižní Moravě zajišťuje linky 19 dopravců. „Vím, že chtějí stávkovat i řidiči jinde a řeší, jak by se mohli zapojit,"“uvedl Weinstein. Stávka není namířená proti dopravcům jako zaměstnavatelům, ale na ochranu hospodářských a sociálních zájmů a má být celostátní. Řidiči si chtějí vymoct systémové řešení a dlouhodobé dodržování vládního nařízení z loňského října. Od ledna mají dostávat za hodinu jízdy nejméně 98,10 koruny a 88 korun za hodinu čekání.

Vzhledem k tomu, že vláda nechala řešení na krajích a zatím se na něm nechce podílet, žijí někde řidiči i dopravci v nejistotě. Na jižní Moravě se situaci podařilo vyřešit pouze částečně pro letošní a příští rok, další peníze už kraj dopravcům dát nemůže. V roce 2019 tak bude stejně problematická situace jako nyní, pokud peníze nepošle vláda. Kraj se snaží intenzivně jednat a maximálně zmírnit dopad stávky. Konkrétní kroky ale dělat nemůže, dokud nebude znát rozsah.

Až poté můžeme jednat s jednotlivými dopravci o vyslání náhradních a posilových autobusů, které by snížily dopad stávky na dopravní obslužnost a občany Jihomoravského kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD). Weinstein předpokládá, že kraj se bude maximálně snažit snížit dopad. „Je to jeho právo a je to logické. Tomu nelze bránit,“ řekl.

Dopravci mají ve smlouvách také pokuty za nevyjetí.  Zda je bude kraj vyžadovat, není v tuto chvíli zřejmé. „Podle mého názoru nikoliv, protože ví, že by na tom byli dopravci ještě hůř,“ řekl Weinstein. Podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka by šlo o zásah do práva zaměstnanců na stávku.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, stávka, Tourbus, a.s., ČSAD Tišnov, ČAD Blansko a.s., VYDOS BUS a.s., BORS Břeclav a.s., ČSAD Hodonín, ADOSA a.s., Roman Hanák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až osmdesát procent řidičů autobusů na jižní Moravě bude stávkovat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.