Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jižní Morava opraví za své i státní peníze silnice za půl miliardy

Jihomoravský kraj letos opraví z vlastních peněz i peněz od státu 20 úseků silnic druhé a třetí třídy, náklady budou půl miliardy korun. Na další projekty chce získat kraj peníze z Evropské unie. Část staveb začala už loni a pokračuje letos, některé stavby letos začnou a pokračovat budou i příští rok. P

Vláda letos přispěje krajům na opravy silnic třemi miliardami korun, stejně jako loni. Na Jihomoravský kraj připadne 228 milionů. Další peníze má ve vlastním rozpočtu. Z 20 staveb tvoří značnou část rekonstrukce mostů.

„Dotáhneme projekty započaté loni. Týká se to například oprav průtahů Pavlovem, Podolím nebo Medlovicemi. Dokončíme rekonstrukci okružní křižovatky a mostu v Božicích, opravu silnice mezi Židlochovicemi a Nosislaví nebo most v Březině a největší projekt loňského roku, kterým je most přes železniční koridor v Šakvicích," vyjmenoval hejtmanův náměstek zodpovědný za dopravu Roman Hanák (ČSSD).

Práce na některých úsecích začnou letos, ale budou pokračovat v dalších letech, do kterých se rozloží náklady. „Je to například náročná rekonstrukce mostu přes silnici I/55 v Hodoníně, která začne letos v červnu a stavbaři ji dokončí v listopadu příštího roku. Do roku 2018 spadne i část prací na průtahu Vyškovem, mostech ve Lhotě Rapotině nebo na ulici Černovická v Brně a několika dalších projektech," uvedl Hanák. Podle něj se teprve uvidí, kolik peněz zvládnou silničáři letos prostavět. Náklady mohou kromě toho snížit i výběrová řízení.

Peníze od státu a investice z kraje ale nejsou jediné prostředky, které letos na jihomoravské silnice půjdou. „Na provoz a lokální opravy krajských komunikací má Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje v rozpočtu 570 milionů korun. Dalších 20 milionů máme vyhrazeno ještě zvlášť na mosty a za 25 milionů budeme sanovat nehodová místa vytipovaná ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu. Dalších osm milionů půjde na protihluková opatření," doplnil Hanák.

Kraj chce získat peníze i z Evropské unie. „Musíme přičíst také 25 projektů, které registrujeme do první výzvy Integrovaného regionálního operačního programu. Dohromady by se mělo jednat o rekonstrukce téměř 80 kilometrů silnic a 40 mostů skoro za 2,4 miliardy korun. Největší stavbou letošního roku bude oprava 6,5 kilometrů dlouhé silnice spolu s pěti mosty mezi Deblínem a Tišnovem s odhadovanými náklady přesahujícími 300 milionů korun," řekl Hanák. Jihomoravský kraj má ve správě témě 4000 kilometrů silnic nižších tříd.

Zdroj: ČTK

Štítky silnice, peníze, Jihomoravský kraj, projekt, Evropská unie, Roman Hanák, ČSSD, Pavlov, Medlovice, Centrum dopravního výzkumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava opraví za své i státní peníze silnice za půl miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.