Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lodě vyjedou na Prigl kvůli ledu letos až na konci dubna

Lodní sezona na Brněnské přehradě začne slavnostním zahájením až 29. dubna. Původně chtěl dopravní podnik spustit plavbu o týden dříve, ale jelikož je na hladině přehrady stále led, raději termín posunul. Podle mluvčí dopravního podniku Barbory Lukšové je to kvůli tomu, aby se stihlo všechno k vyplutí lodí připravit.

Nestačí totiž pouze lodě spustit na vodu, ale také do jednotlivých zastávek dopravit mola a přichystat je na nástup a výstup cestujících. „Preventivně tak začátek posouváme. Naposledy se to stalo v roce 2010, kdy kvůli extrémní zimě vypluly lodě až 8. května," uvedla Lukšová. Naopak loni vyjely už 16. dubna.

Letošní sezona bude jednasedmdesátá. Loni v jubilejní sezoně svezl dopravní podnik 240.000 lidí, což bylo nejvíce za posledních 19 let. Loňskou novinkou bylo bezbariérové přístaviště na Kozí horce. Letos v zimě pokračoval podnik v obnově a zázemí a nové, také bezbariérové přístaviště, vzniklo pod hradem Veveří. „Jedná se o jednu z nejvytíženějších zastávek, lidé cestu na lodi spojují s výletem na hrad," řekla Lukšová.

Podnik zajišťuje pravidelnou dopravu z bystrckého přístaviště až do Veverské Bítýšky. Deset kilometrů lodě ujedou za 70 minut. Největší zájem o plavbu byl v 50. a 60. letech. Aktuálně se o provoz stará pět moderních lodí na elektrický pohon.

Zdroj: ČTK
  

Štítky dopravní společnost, Kozí horka, Hrad Veveří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lodě vyjedou na Prigl kvůli ledu letos až na konci dubna  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.