Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravu přiteče od státu téměř čtvrt miliardy na opravu silnic nižších tříd

Jihomoravský kraj dostane 230 milionů korun od státu na rekonstrukce silnic nižších tříd. Celkově dá stát krajům na opravy komunikací druhé a třetí třídy tři miliardy korun stejně jako loni. Jihomoravský kraj za ně podle hejtmanova náměstka Romana Hanáka (ČSSD) opraví především mosty.

"Dokončíme největší akci loňského roku, a to rekonstrukci mostu přes železniční koridor v Šakvicích. Další mosty opravíme například mezi Jiříkovicemi a Šlapanicemi, ve Lhotě Rapotině, mezi Březinou a Ochozem u Brna, Střelicemi a Ořechovem, v Hostěrádkách, Milešovicích nebo v Kostelci. Finančně nejnáročnější bude oprava mostu přes silnici I/55 v Hodoníně," uvedl Hanák.

Kraj měl připravené projekty za více peněz. "Vážíme si toho, že vláda splnila svůj slib a přispěje na rekonstrukce silnic II. a III. tříd alespoň tolik, kolik přispěla v loňském roce. Rozhodně bychom ale věděli, co s penězi, i kdyby byl příspěvek o miliardu vyšší, nebo dokonce dvojnásobný oproti loňsku," uvedl Hanák

Podle něj je kraj velmi aktivní v projektové přípravě. "Jen na tento rok přichystala Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje pro spolufinancování ze Státního fondu dopravní infrastruktury akce za více než 300 milionů korun a stavby za dalších 670 milionů čekají v zásobníku," uvedl Hanák, který má dopravu na starosti.

Podle něj je každoroční vyjednávání o výši příspěvku krajům od státu nešťastné. "Máme konec února a až do pondělí jsme nevěděli, kolik vláda na opravu silnic II. a III. tříd pošle. Proces realizace stavby přitom vyžaduje čas. A pokud chceme některé     akce odstartovat už v dubnu, není ho skutečně mnoho. Ideálním řešením by proto bylo, aby stát přispíval krajům na rekonstrukce pravidelně, například formou přerozdělení výnosů ze silniční daně, a především podílem na příjmech ze spotřební daně z paliv," doplnil Hanák.

Stát dá letos krajům tři miliardy stejně jako loni, přestože zvažoval, že dá víc. Předloni byla podpora 4,5 miliardy korun. Z letošních tří miliard bude 2,5 ze Státního fondu dopravní infrastruktury a půl miliardy z vládní rozpočtové rezervy.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Jihomoravský kraj, silnice, oprava, Roman Hanák, rekonstrukce, ČSSD, Státní fond dopravní infrastruktury, Šlapanice, Šakvice, Jiříkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravu přiteče od státu téměř čtvrt miliardy na opravu silnic nižších tříd  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.