Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Autobusoví odboráři na jihu Moravy vyhlásili stávkovou pohotovost

Odboráři, kteří zastupují autobusové řidiče na jižní Moravě, dnes vyhlásili stávkovou pohotovost. Většina dopravců, kteří zajišťují v kraji pravidelné linky, totiž avizovala, že platy podle vládního nařízení řidičům nezvýší, protože zatím nedostala peníze od kraje. Kraj tvrdí, že dělá všechny potřebné kroky, aby dopravci peníze dostali.

Weinstein dnes jednal v Brně se zástupci odborů ze 14 dopravních firem, zhruba 90 procent z nich přišlo s informací, že lednové mzdy navýšené nebudou. "Další dopravci sice lednové mzdy navýší, ale pokud kraj peníze nepošle, v únoru už to tak nebude," doplnil zástupce odborářů Libor Weinstein.

Mzdy chodí řidičům do 15. dne v měsíci, příští týden už tedy bude zřejmé, jak situace dopadla. "Pokud mzdy skutečně vyšší nebudou, pokračovali bychom v protestních akcích a asi bychom vyhlásili stávku, protože to je jediné, čemu zaměstnavatelé rozumějí," řekl Weinstein.

Na jižní Moravě mzdy navýší za leden například rosická Adosa či letovický Dopaz. Podle Weinsteina je nezvednou například ČAD Blansko a Vydos Vyškov. Podle vládního nařízení musejí řidiči dostat nejméně 98,10 koruny za hodinu jízdy a 88 korun za hodinu čekání. Dopravci předběžně vyčíslili růst nákladů zhruba o 3,50 koruny na kilometr. Dosud se mzdy na jižní Moravě nejčastěji pohybují mezi 20.000 a 25.000 korunami.

Kraj se zatím stavěl k jednání s firmami zdrženlivě a odvolával se na čekání na stanoviska ministerstev či vlády. Obává se také, že by úpravu smluv napadli neúspěšní dopravci u antimonopolního úřadu. Podle vyjádření dopravců kraj pouze zkouší, co dopravci vydrží. "V pondělí máme jednání s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO). Doufám, že pochopí naše argumenty, přijme je a začne se nad nimi přemýšlet. A hlavně doufáme, že si promluví s náměstkem pro dopravu Hanákem, který je podle mě největší brzda jednání na jižní Moravě," uvedl Weinstein.

Podle Hanáka má nyní kraj podklady o zvýšených nákladech od dopravců a předloží je na jednání Asociace krajů ČR 20. února. "V současné době se rýsují tři varianty řešení této situace. První možnost je, že vláda poskytne peníze přímo dopravcům. Druhou možností je, že stát poskytne peníze dopravcům prostřednictvím krajů spolu s metodikou, jak peníze rozdělit. Třetí možností je, že by kraje kompenzovaly dopravcům zvýšené náklady pouze z vlastního rozpočtu. Jihomoravský kraj se připravuje na všechny tři varianty tak, aby se nedostal do rozporu se zákonem o veřejných zakázkách,“ uvedl náměstek jihomoravského hejtmana Roman Hanák (ČSSD)

Podle Weinsteina dopravci na akci odborářů čekají, aby ji využili k většímu tlaku na kraj, který má v rozpočtu připravenou rezervu 150 milionů. "Zaměstnavatelé se bojí vystoupit a požadovat peníze po krajích. Bojí se, že by nedostali další smlouvy," uvedl Weinstein.

Protestní akci chtějí jihomoravští odboráři koordinovat i s kolegy z Ústeckého, Královéhradeckého a částečně i Pardubického kraje, kde je situace podobná.

Zdroj: ČTK, JMK

Štítky peníze, Jihomoravský kraj, mzda, Morava, Roman Hanák, Brno, ADOSA a.s., Bohumil Šimek, ČAD Blansko a.s., ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobusoví odboráři na jihu Moravy vyhlásili stávkovou pohotovost  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.