Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno letos čeká zahájení přesunu tramvajové tratě do Plotní za miliardu

Brno letos čeká zahájení přesunu tramvajové tratě z ulice Dornych na Plotní za více než miliardu korun. Dornych se tím uvolní pro hustou automobilovou dopravu, která bude v okolí Zvonařky plynulejší, naopak se zklidní Plotní ulice. V brzké době se očekává, že město získá stavební povolení a vybere zhotovitele stavby.

Předpokládá se, že stavba bude trvat zhruba tři a půl roku, což však může změnit výběrové řízení. Délka trvání stavby je jedním z hodnotících kritérií. Během rekonstrukcí bude vždy alespoň částečně průjezdný Dornych či Plotní, bude se využívat i nedávno vybudovaná ulice Nová Agrozet, která spojuje Dornych přes areál bývalých mrazíren s Masnou.

Dokončená stavba přinese několik zlepšení pro automobilovou dopravu i provoz tramvají a autobusů, snáze se budou v okolí Zvonařky pohybovat chodci. Pro auta se rozšíří ulice Dornych na tři až čtyři pruhy a díky odstranění tramvajové trati se výrazně zvýší kapacita křižovatky se Zvonařkou. Křížení ulic bude také přehlednější díky zrušení tramvajové smyčky. Z Plotní ulice zase zmizí tranzitní doprava, což ulehčí zdejším obyvatelům.

Díky přeložce trati bude možné vystupovat z tramvaje přímo u autobusového nádraží a nebude nutné chodit dlouhým nadchodem. Tramvaj také projede rychleji na jih Brna. Pro autobusy vzniknou nové výjezdy z nádraží směrem na východ a na jih, nyní musí jet všechny přes jedinou křižovatku.

Rekonstrukcí projdou také okolní veřejné plochy, práce se dotknou rovněž inženýrských sítí. Zhruba polovinu zaplatí Brno, na stavbě se finančně podílí také brněnský dopravní podnik, Teplárny Brno a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Oblast kolem autobusového nádraží se v posledních letech začala intenzivně měnit. Stará průmyslová oblast s předválečnou bytovou zástavbou mizí. Vznikl zde administrativní dům Dorn, v minulém desetiletí prošla proměnou Vaňkovka, postupně se bourá tovární komplex Vlněna a u Dornychu bylo postaveno administrativní centrum na místě bývalých mrazíren.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, tramvajová dráha, doprava, Dopravní podnik města Brna, Vaňkovka, Ředitelství silnic a dálnic, Teplárny Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno letos čeká zahájení přesunu tramvajové tratě do Plotní za miliardu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.