Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Děti od šesti do deseti let budou mít příští rok v Brně MHD zdarma

Děti od šesti do deseti let budou mít od příštího roku MHD v Brně zdarma. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek zodpovědný za dopravu Matěj Hollan (Žít Brno). Nyní mají zdarma jízdné děti do šesti let, starší už musejí mít jízdenku.

 

Podle Hollana to usnadní práci rodičům a pomůže to i nemajetným rodinám. Od příštího roku bude také levnější jízdenka pro občany Brna, kteří řádně platí za odpad.

Děti do deseti let budou mít zdarma jízdné na území města Brna, stejně jako ho nyní mají děti do šesti let, doprovod dítěte do tří let nebo lidé starší 70 let. "Přišlo nám to jako dobré gesto v rámci rodinné politiky. Rodičům tím odpadne starost shánět pro děti lístky nebo je někam vozit autem," uvedl Hollan.

Podle něj nebude mít úleva žádné velké finanční dopady na rozpočet Dopravního podniku města Brna. "Výpadek bude asi dva miliony korun. S tím je dopravní podnik schopný si poradit," dodal Hollan.

Město bude sledovat, zda bude mít sleva vliv na školní docházku. "Sesbíráme údaje před zavedením novinky a vyhodnotíme i po roce, zda se školní docházka zvýšila. Pokud by se zvýšila, mohla by obdobně postupovat jiná města," dodal Hollan.

Další novinkou bude elektronické odbavení cestujících. Elektronicky si Brňané budou moct koupit roční jízdenku, která je v konečném důsledku vyjde levněji. Nyní stojí 4750 korun, avšak Brňané bez dluhů na poplatku za odpad budou moct požádat město o třicetiprocentní příspěvek. Nakonec je tak může jízdné na rok vyjít na 3325 korun.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, Matěj Hollan, Žít Brno, Dopravní podnik města Brna, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti od šesti do deseti let budou mít příští rok v Brně MHD zdarma  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.