Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z Břeclavi do Vídně začnou vlaky jezdit po unikátním mostě

Na trati z Břeclavi do Vídně se od konce srpna cestující svezou po novém na české poměry unikátním mostě přes Dyji na hranicích s Rakouskem.

Loni železničáři zprovoznili jeden jednokolejný most, nyní se chýlí ke konci stavba druhého, což umožní využít rychlost 160 kilometrů za hodinu až na státní hranici, řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

Od začátku stavby totiž vlaky musejí v přeshraničním úseku zpomalit kvůli jízdě přes výhybku do dočasné odbočky Pohansko. Tu železničáři postavili před výměnou mostů kvůli zkrácení devítikilometrového jednokolejného úseku. "Staré mosty sice byly zkolaudované pro 160 kilometrů za hodinu, ale vzhledem k havarijnímu stavu se jezdilo stovkou a uvažovalo se o dalším snížení," poznamenala Šubová.

Vysvětlila také, v čem je nový most v Česku unikátní. "Typ nosné konstrukce se v Česku dosud nepoužil. Zvolená byla ocelová konstrukce s mostovkou tvořenou žlabem pro kolejové lože, které je na mostním objektu navařené," popsala Šubová. Dosavadní most měl tři po sobě jdoucí konstrukce, nový most se skládá z jediného pole téměř stometrového rozpětí bez jediného pilíře v korytě řeky.

Stavba prvního mostu začala už na sklonku roku 2014, hotovo bude tedy po téměř dvou letech. Na jízdní doby nové mosty vliv mít nebudou. Cestu do Vídně by mohli významně zkrátit Rakušané, kteří loni podepsali memorandum, v němž se zavázali trať od hranic do hlavního města modernizovat. Dnes zde vlaky jezdí rychlostí 140 kilometrů za hodinu.

Tisková zpráva

Štítky Břeclav, Vídeň, Rakousko, Dyje, Česko, Správa železniční dopravní cesty, Hradiště Pohansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Břeclavi do Vídně začnou vlaky jezdit po unikátním mostě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.