Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přímým vlakem z Brna do Hustopečí by se mělo jezdit v roce 2019

Cestující by se měli svézt přímým vlakem z Brna do Hustopečí v roce 2019, stavět se má celý rok 2018. Vyplývá to z dokumentu EIA pro posuzování vlivů projektu na životní prostředí, který nechala pro modernizaci a elektrifikaci tratě Šakvice - Hustopeče zpracovat Správa železniční dopravní cesty.

Po rekonstruované trati se pojede rychleji a odpadne nutnost přestupu, díky čemuž by podle analýzy měl vzrůst počet cestujících na trojnásobek.

Trať je dnes sedmikilometrovou lokálkou, po níž trvá jízda deset minut a České dráhy zde nasazují jeden starý motorový vůz. Nově se po ní má jezdit 85 až 90 kilometrů za hodinu a počítá se s přímým vedením elektrických vlaků od Brna. "V roce 2025 se předpokládá, že v tomto úseku bude denní poptávka 2250 cestujících. Kdyby se nic nedělalo, je to 780," uvádí se v dokumentu.

Náklady dosáhnou několika set milionů korun. Na trati se totiž bude opravovat jak spodek, tak svršek, musí se udělat nové odvodnění a rekonstruovat přejezdy a propustky. Kompletní rekonstrukce čeká stanici v Hustopečích, kde vzniknou dvě bezbariérová nástupiště. Kilometr tratě také povede v nové stopě kvůli zachování kontinuální rychlosti.

Přestavba ovšem čeká také koridorovou stanici v Šakvicích. V současnosti totiž není možné sjet z trati od Brna přímo do Hustopečí. Stavba si proto vyžádá rekonstrukci kolejiště a stavbu nového ostrovního nástupiště s podchodem, protože při modernizaci koridoru na konci 90. let se s touto stavbou nepočítalo.

Nová trať bude nejen rychlejší, ale i modernější, protože bude mít nové sdělovací a zabezpečovací zařízení. V plánu kraje je, vést vlaky do Hustopečí v půlhodinovém intervalu v dopravní špičce. S tím souvisí i obnova zrušené trati z Hrušovan do Židlochovic, což znamená, že mezi Brnem a Hrušovany by jezdily vlaky po 15 minutách.

Trať vznikla roku 1894. Nyní zde vlaky jezdí jednou za hodinu. S rok trvající stavbou se počítá v roce 2018, ještě letos chtějí železničáři získat územní rozhodnutí.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Hustopeče, Brno, Šakvice, Správa železniční dopravní cesty, České dráhy, Hrušovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přímým vlakem z Brna do Hustopečí by se mělo jezdit v roce 2019  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.