Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brňany přes léto čekají výluky v MHD. Dopravní podnik bude opravovat tramvajové tratě

Období letních prázdnin, kdy je intenzita individuální i městské hromadné dopravy nižší, využije Dopravní podnik města Brna v koordinaci s městem Brnem k rekonstrukcím tramvajových tratí. Cestující tak čeká několik výluk a změn v prázdninových jízdních řádech.

  • Výluka tramvají v ulici Cejl: 1. 7. – 31. 8.

K rekonstrukci dojde v úseku mezi ulicemi Koliště – Soudní. „Zde bude tramvajová trať kompletně zmodernizována. Současně bude odhlučněna a uložena na antivibrační rohoži. Navíc přibudou bezbariérové zastávky, které budou předlážděny,“ popsal práce generální ředitel DPMB Miloš Havránek. Práce vyjdou na téměř 40 milionů korun a vyžádají si výluku tramvajových linek a linek nočních autobusů.

Linka 2 pojede mezi zastávkami Malinovského náměstí a Vojenská nemocnice odklonem přes zastávky Moravské náměstí, Náměstí 28. října, Dětská nemocnice a Jugoslávská. Linka 4 pojede mezi zastávkami Malinovského náměstí a Trávníčkova odklonem přes zastávky Moravské náměstí, Náměstí 28. října, Dětská nemocnice a Jugoslávská. Linka 11 pojede v pracovní dny, kdy je vedena až do zastávky Čertova rokle, mezi zastávkami Česká a Jugoslávská odklonem přes zastávky Moravské náměstí, Náměstí 28. října a Dětská nemocnice. Linka x4 zajistí náhradní autobusovou dopravu po trase Tkalcovská, Körnerova, Malinovského náměstí, Radlas, Tkalcovská, Jugoslávská. Autobusové linky N94, N97 a N99 pojedou po shodné trase a zastávkách jako linka x4. Zastávku Malinovského náměstí obslouží všechny tři linky v nepřeložené poloze.

  • Výluka tramvají v ulici Husova: 1. 7. – 31. 8.

Rekonstrukcí za 33 milionů korun projde i ulice Husova  –  od Pekařské až po Nádražní ulici. I tady budou položeny nové koleje a instalovány protihlukové prvky. Celá stavba bude probíhat ve spolupráci s BVK. V lokalitě totiž dojde  k opravám kanalizace. Práce si vyžádají úplnou výluku tramvají.

Linka 12 pojede mezi zastávkami Česká  a Hlavní nádraží  přes Náměstí Svobody a Zelný trh. Noční autobusové linky N89 a N95 pojedou mezi zastávkami Komenského náměstí a Hlavní nádraží obousměrně odklonem přes zastávku Česká a dále bez zastavení ulicí Rooseveltovou k Hlavnímu nádraží. Noční autobusové linky N92 a N93 pojedou  mezi zastávkami Česká a Hlavní nádraží obousměrně odklonem bez zastavení ulicí Rooseveltovou.  Noční autobusová linka N99 pojede  mezi zastávkami Šilingrovo náměstí (přeložena do ulice Pekařské) a Hlavní nádraží obousměrně bez zastavení odklonem ulicemi Pekařskou, Leitnerovou a Hybešovou.

  • Výluka tramvají v ulici Vejrostova: 1. 7. – 31. 8.

Trať mezi zastávkami Kubíčkova – Ečerova získá po rekonstrukci  nové koleje, přechody přes trať, trakční vedení a obnoveny budou i nakolejovací místa pro vozy na opravu trolejového vedení. Dojde také k opravám nástupní hrany a povrchu nástupiště v zastávce Kubíčkova. „Všechny tyto práce, které zvládneme provést během dvou měsíců, vyjdou na 54 milionů korun,“ prozradil generální ředitel Havránek. Celý úsek je přitom douhý bezmála 1,2 km. Trať bude po rekonstrukci provedena s otevřeným kolejovým svrškem na bezpokladnicových pražcích. Tímto trednem se  DPMB řídí už od roku 2011.

Omezení dopravy se dotkne linky 1. Vyloučena totiž bude tramvajová doprava v úseku Kubíčkova – Ečerova. Tramvaje budou ukončeny ve smyčce Rakovecká a koncový úsek obslouží autobusy linky 52 a 54. Přestup mezi tramvajemi a autobusy je zajištěn v zastávce Zoologická zahrada.

  • Odklon autobusových linek 67 a 81: 1. 7. – 31. 8.

Po celé prázdniny bude omezen provoz i v ulici Reissigově a to z důvodu rekonstrukce parovodu.

Linka 67 pojede mezi zastávkami Nákupní centrum Královo Pole a Slovanské náměstí obousměrně odklonem přes zastávky Královo Pole, nádraží, Semilasso a Husitská. Linka 81 pojede mezi zastávkami Klusáčkova a Nákupní centrum Královo Pole obousměrně odklonem ulicemi Chodskou, Šumavskou, Štefánikovou, Pionýrskou a Sportovní. Zastávka Štefánikova bude bez obsluhy.

  • Neprůjezdná ulice Dornych: 2.7. – 31.7.

Z důvodu demolice přilehlého objektu (Vlněna) nebude v nepracovních dnech průjezdná ulice Dornych mezi křižovatkami s ulicemi Plotní a Zvonařka.

Linka 12 bude ukončena u Hlavního nádraží. Náhradní dopravu zajistí linky 40, 48 a 63 prodloužené až k Hlavnímu nádraží a linka 67. Uvedené linky a noční linka N95 objedou vyloučený úsek ulicí Plotní. Odklony se budou týkat také linek 60, 76 a 77. Zastávka Zvonařka bude přeložena do ulice Plotní.

V průběhu letních prázdnin bude dokončena rekonstrukce ulic Minská a Horova. Od 1. srpna se tak dotčené linky vrátí na své původní trasy. Veškeré informace o změnách v dopravě cestující najdou na webových stránkách www.dpmb.cz. ​Tradičně budou platit letní jízdní řády s prodlouženými intervaly ve špičkách, např. na tramvajových linkách z 5 na 6 minut.  

Zdroj: DPMB

Štítky Brno, Dopravní podnik města Brna, tramvajová dráha, rekonstrukce, hlavní nádraží, Moravské náměstí, Královo Pole, Glacis, Cejl, Semilasso

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňany přes léto čekají výluky v MHD. Dopravní podnik bude opravovat tramvajové tratě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.