Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město zahájilo kampaň k novému systému rezidentního parkování. Změny začnou platit 30. září

Brno spustilo ve středu 21. srpna kampaň k vylepšenému systému rezidentního parkování. Ten začne platit 30. září. Zatím funguje web, na kterém lidé najdou potřebné informace k parkování. Nový systém má být především přehlednější, jednodušší a hlavně levnější.

Po roce od zavedení rezidentního parkování v Brně čekají rezidenty i abonenty další změny. Jak jsme podrobně informovali v článku na konci července jedná se především o snížení ceny oprávnění. V současné době stojí oprávnění pro rezidenty 600 korun za první auto, patnáct tisíc za druhé, za třetí a každé další auto pak rezidenti zaplatí třicet tisíc korun.

Abonenti, tedy podnikatelé s provozovnou v místě, dali za první auto 6000 korun. Nově se ale poplatky pro obě skupiny sníží a ceny se sjednotí. Rezidenti budou platit 200 korun za první auto, abonenti 4000 korun.

Volné parkovací hodiny a zóny A, B, C

Kromě levnějšího oprávnění budou mít rezidenti k dispozici i volné parkovací hodiny. „Novinky v rezidentním parkování by měli ocenit všichni uživatelé systému. Rezidenti z oblastí s celodenní regulací získají dvojnásobný počet hodin pro návštěvy zdarma, tedy 200, a dalších 100 hodin si budou moci dokoupit za symbolickou částku 100 korun.,“ představil některé z plánovaných změn radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Další změnou je rozdělení města na tři zóny. Zóna A bude historické jádro, B vytvoří prstenec kolem historického jádra. Tvořit ho budou například ulice Šumavská, Hrnčířská, Pionýrská, ale také Cejl, Úzká, Poříčí nebo Mendlovo náměstí, Úvoz a Veveří.

Zónu C pak může využít zbytek města. Městské části jako Královo Pole nebo Žabovřesky uvažují o zapojení do rezidentního parkování několika lokalit kvůli vytíženosti. „Pravděpodobně nejvíc změny uvítají návštěvníci. Pro ně budou platit pouze tři zóny a regulace bude nastavena pouze v pracovní dny. O víkendech a o svátcích mohou návštěvníci v Brně parkovat v modrých zónách bez nutnosti registrace a bez poplatku. Pozor ale na historické centrum, kde bude i nadále nutné mít vyřízené povolení k vjezdu,“ doplnil Kratochvíl.

Čím dál od města, tím bude parkování levnější

Pro zónu B si mohou návštěvníci koupit předplatné za 400 korun týdně, aby mohli parkovat v modrých zónách v době od 6:00 do 17:00. Po 17:00 se místo uvolní rezidentům. „Abonenti tak nemusí každý den řešit parkování jako návštěvníci a platit v automatu. Není ani nutné prokazovat vztah k vozidlu a je možné měnit registrační značku,“ vysvětlil Kratochvíl.

V historickém centru bude pro návštěvníky s povolením první půlhodina parkování zdarma, každá další za 40 Kč. V zóně B bude hodina zdarma a každá další za 30 Kč. Ve zbytku města se bude platit pouze od 17:00 do 06:00 za hodinu 20 Kč, první hodina bude také zdarma.

Informační kampaň má svůj web i manuál

Na očekávané změny upozorňuje informační kampaň, kterou město spustilo ve středu 21. srpna. „Od středy fungují webové stránky www.parkovanivbrne.cz jako rozcestník, kde najdete vše ke stávajícímu režimu, ale i kompletní informace platné od 30. září. Dnes také začala instalace reklamních poutačů,“ představila kampaň primátorka Markéta Vaňková.

Do konce srpna bude také do všech občanských poštovních schránek v Brně doručen manuál Vím, jak parkovat v Brně. „Manuálu jsme věnovali opravdu velkou péči. Věříme, že je zpracovaný velmi přehledně a uživatelsky přívětivě,“ dodala Vaňková.  Manuál bude k dispozici také bude v budovách magistrátu a na kontaktním pracovišti na Zvonařce 5. 

Nově bude také v centru Brna fungovat mobilní informační centrum. To zahájí provoz 2. září na Moravském náměstí, dále se přesune například na náměstí Svobody, na Mendlovo náměstí nebo na tř. Kpt. Jaroše.

Veškeré informace najdete k rezidentnímu parkování najdete na webových stránkách

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky rezidentní parkování, zóny, informační kampaň, parkování, Brno, historické jádro města, Markéta Vaňková

Město zahájilo kampaň k novému systému rezidentního parkování. Změny začnou platit 30. září  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.