Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Tramvaj koňka 150 let od premiéry opět projela brněnskými ulicemi

Přesně 150 let od první jízdy dnes Brnem znovu projela koněspřežná tramvaj. Vůz tažený párem koní kopíroval původní trasu z Moravského náměstí k Semilassu v Králově Poli. Na náměstí ještě předtím zástupci města a brněnského dopravního podniku odhalili památník v podobě zastávkového označníku v dobovém stylu.

Původní zastávka Kiosk, kterou označník připomíná, ovšem byla naproti, u dnešní kavárny Muzejka. "Tam je ale dnes chodník, tak jsme zvolili tohle místo jako blízké tomu původnímu," řekl ČTK a Českému rozhlasu ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Odhalení památníku a výjezd koněspřežné tramvaje a dalších historických souprav přilákal na Moravské náměstí stovky lidí, zejména milovníků historické techniky a kolejové dopravy. Událost si natáčeli, fotografovali, sdíleli dojmy. Někteří z nich na vybudování památníku přispěli, získali tak dnes právo jízdy.

Chystá se velkolepá oslava

Brno bylo na území dnešního Česka prvním městem s kolejovou dopravou, Praha měla koňku o šest let později. Oslavy 150. výročí završí v sobotu 31. srpna párty v Lidické ulici. Slavnost začne ve 13:00, o půl hodiny později a znovu v 18:00 se uskuteční komentované defilé současného i historického vozového parku.

Mimořádně pojedou po Lidické i trolejbusy, kvůli nim bude nutné přepólovat trolejové vedení. Mezi oběma defilé se bude konat soutěž zručnosti řidičů z Česka i Slovenska.

 

Autoři

Štítky ČR, MHD, historie, Brno, památník, Dopravní podnik města Brna, Královo Pole, Moravské náměstí, Český rozhlas, Česko, Berglerova vila, Praha, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvaj koňka 150 let od premiéry opět projela brněnskými ulicemi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.