Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šalina zničená trolejbusem nejspíš vyjede koncem prázdnin. Trolejbus půjde do šrotu

Brněnská tramvaj, která se 1. dubna srazila v Křenové ulici s trolejbusem při vážné dopravní nehodě, by mohla být znovu v provozu koncem letních prázdnin. Při havárii, kterou stále vyšetřuje Drážní inspekce (DI), se tehdy zranilo 45 lidí. Vyšetřování podle mluvčího DI Martina Drápala ještě několik měsíců potrvá. DI chystá i kontrolu nabouraného trolejbusu. Ten proto zůstává odstavený, než půjde do šrotu, potvrdila mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

„Tramvaj opravujeme vlastními silami v ústředních dílnách v Medlánkách," řekla Tomaštíková. Škoda na obou vozidlech je zhruba dva miliony korun a vzhledem k odpisu trolejbusu se jedná především o škodu na tramvaji. Zásah při nehodě utrpěl první článek z tříčlánkového vozu KT8, poškození bylo většího rozsahu.

Podle vyšetřování je pravděpodobnou příčinou nehody závada na trolejbusu. Drážní inspekce s touto verzí stále pracuje. „Pokračuje podávání vysvětlení účastníků nehody, hlavně řidičů. Analyzuje se dokumentace k vozidlům, například režim údržby. Chystáme ještě kontroly trolejbusu. Vyšetřování ještě několik měsíců potrvá, výsledkem bude závěrečná zpráva a například také bezpečnostní doporučení," řekl Drápal.

NAPSALI JSME: VIDEO: Palubní kamera odhalila pondělní čelní srážku trolejbusu s šalinou

Trolejbus se kvůli rozsáhlému poškození nevyplatí opravovat. „Ale ponechali jsme ho ve stavu po nehodě pro případ, že by byly ještě dodatečné požadavky kvůli vyšetřování. K likvidaci přistoupíme později," uvedla Tomaštíková. Vůz typu 21Tr jezdil v Brně od roku 2001 a měl najeto přes milion kilometrů.

Podle videa zveřejněného po nehodě jel trolejbus po tramvajových kolejích a v plné rychlosti těsně před tramvají uhnul doleva přímo do ní. V tramvaji nejel kromě řidiče nikdo, jinak by byly počty zraněných ještě vyšší.

Autoři | Foto Drážní inspekce

Štítky nehoda, šalina, tramvaj, křenová, trolejbus, havárie, Drážní inspekce, Medlánky, Brno

Šalina zničená trolejbusem nejspíš vyjede koncem prázdnin. Trolejbus půjde do šrotu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.