Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nařízení o rezidentním parkování v Brně je podle kraje zmatečné, může ho i zrušit

Krajský úřad Jihomoravského kraje vyzval Brno, ať zjedná nápravu ohledně nařízení, které se týká rezidentního parkování. Podle kraje je nařízení neurčité, nesrozumitelné a zmatečné, tudíž je v rozporu se zákonem. Město má 60 dní ode dne doručení na zjednání nápravy, stojí v dokumentu kraje. Nezjedná-li město nápravu, rozhodne kraj o pozastavení účinnosti nařízení.

Nařízení města číslo 10/2018 podle kraje například používá pojmy jako "návštěvnický režim", "abonentní režim" a "rezidentní režim" bez propojení na jednotlivé způsoby užití vymezených oblastí města. Režimy jsou podle kraje sice popsané v nařízení číslo 11, to ale podle kraje nelze brát v potaz.

„Každý vydaný právní předpis obce by měl - co do svého obsahu i rozsahu - samostatně výkladově obstát," stojí v dokumentu. Kraj městu také například vytýká, že v článku o způsobu placení ceny jsou uvedeny tři způsoby úhrady, ustanovení se však výslovně nevztahuje k jednotlivým skupinám adresátů. Není tak podle úřadu jednoznačně zřejmé, zda návštěvník, abonent či rezident může cenu uhradit jakýmkoli z popsaných způsobů nebo jen některým z nich.

Kraj městu doporučil zjednat nápravu zcela novým nařízením. Brnu také doporučil, aby zákonnost nového návrhu s krajským úřadem předem konzultoval.

Náměstek primátora Richard Mrázek (ANO) uvedl, že dokument zatím nemá k dispozici, nechtěl jej tedy komentovat. Rezidentní parkování bylo v historickém centru Brna zavedeno od 1. září.

Vjezd mají povolený lidé s trvalým bydlištěm nebo abonenti, kteří v místě podnikají. Cílem rezidentního parkování je zajistit stání pro obyvatele s trvalým bydlištěm v daném místě. Od listopadu se má rezidentní parkování rozšířit do dalších míst. Rada města Brna v úterý nepřijala návrh lidovců a Pirátů, aby byla tato druhá vlna pro všechny zdarma.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky rezidentní parkování, Brno, Jihomoravský kraj, parkování, Richard Mrázek, ANO 2011, Česká pirátská strana

Nařízení o rezidentním parkování v Brně je podle kraje zmatečné, může ho i zrušit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.