Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za vlastnoručně nasbírané jahody dáte 40 až 45 korun

Šanci získat tuzemské jahody za výhodnější cenu než v obchodě mají lidé na jižní Moravě na několika místech, zaplatí za kilo 40 až 45 korun, když si je sami natrhají. Někteří pěstitelé nabízejí samosběr, při němž pustí lidi mezi řádky jahod. Nemusejí tak zaměstnávat brigádníky a mají zajištěný odbyt.

Samosběr začal v posledním týdnu v květnu. Jak dlouho bude ještě trvat, záleží na počasí, řekl dnes Zdeněk Jakubčík, který má 12 hektarů jahod v Šakvicích na Břeclavsku.

Nabízí ke sběru osm odrůd, se samosběrem začal teprve loni. "Je to ekonomicky výhodnější. Brigádníci potřebovali práci, tak trhali a pak byl problém všechny jahody udat na trhu. Proto už dnes na trh dodáváme jen menší množství a na většinu plochy jsem pustil lidi," říká Jakubčík. Po loňském boomu však na tržbách pocítil o něco nižší zájem.

"Loni lidé přišli poprvé a odnášeli si klidně 20 kilo. Letos si berou většinou do deseti," popsal situaci. Na rozdíl od některých jiných pěstitelů zvolil strategii mít jahod více s rizikem, že některé shnijí. "Myslím, že je to lepší, než když lidi přijedou a zjistí, že není co trhat, nebo je aktuálně vysbíráno," vysvětlil Jakubčík. Za kilogram si účtuje 40 korun.

Za stejnou cenu nabízí samosběr na výrazně menší ploše Ovocnářství Buzrla z Moravského Žižkova na Břeclavsku. Podobně jako Jahodárny Dostálovi, kteří mají jahody na okraji Brna ve Slatině, má výhodu v zázemí města a tedy větším množství zájemců o ovoce. Na venkově si navíc lidé ovoce často sami pěstují. V Brně jsou jahody k mání za 45 korun za kilo, další možností na jižní Moravě jsou pozemky v Bratčicích na Brněnsku.

Podle Jakubčíka bývá úroda každý rok prakticky stejná a záleží na tom, do jaké míry se na již zrajícím ovoci podepíšou choroby a vlivy počasí.

Zdroj ČTK

Štítky jahody, samosběr, jižní morava, Brno, ovoce, podnikání, jahoda, Jihomoravský kraj, okres Břeclav, Šakvice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vlastnoručně nasbírané jahody dáte 40 až 45 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.