Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Náměstek primátora: Developer se utrhnul ze řetězu

Na pozemcích, kde měla stát v Brně obří hala společnosti Amazon, se i nadále pracuje. A to jak na pozemcích developera CTP Invest, tak na pozemcích města. Podle jednatelky sdružení Čisté Tuřany Hany Kašpaříkové CTP vykolíkovalo pozemek pro halu a přivezlo haldy suti, uvedla v tiskové zprávě.

Regionální ředitel CTP Tomáš Budař pro ČTK popřel, že by zde pokračovaly jakékoliv práce, náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) dosud nemá informace a dnes chystá na místě kontrolu. Brněnští zastupitelé v úterý příchod Amazonu znovu odmítli.    

"Na zhutněných pozemcích CTP vytyčila síť kolíků, na nichž bylo napsáno 'hala'. Přibyly zde další haldy zeminy. Domnívám se, že byla na pozemky města navezena suť ze staveb odjinud a má být použita na dorovnání terénu," uvedla Kašpaříková.  

"Předpokládám, že CTP v pracích nepokračuje. Nejsem si však jistý, jestli společnost chápe, co jí město vyčítá," sdělil Pospíšil. Na zastupitelstvu se totiž zaštiťovala demoličním výměrem a certifikáty, které dokládají správné zacházení s odpadem a sutí. Vůbec se však CTP nevyjádřila ani po opakovaných dotazech k tomu, že pracuje na pozemcích, které jí nepatří. Podstatné však podle Pospíšila je, aby práce na městských pozemcích nepokračovaly a zmapovala se dosavadní činnost na nich a vyřešilo se, zda došlo k případným škodám. "Pachatel je zřejmý a není nutné to rozlousknout z hodiny na hodinu," doplnil Pospíšil.

Zmínil navíc, že hranice mezi pozemky není rovná, nýbrž klikatící se a nemusí být na první pohled zřejmé, na jakém pozemku se pracuje. "Lepší, než na sebe posílat úředníky, je domluva. Můžeme přijít na to, že drze znehodnotili pozemek. CTP to však nečinila úmyslně, oni se prostě utrhli z řetězu, chtěli nabrat čas, ušetřit prostředky a připravit si to pro výstavbu. Nechtěli situaci komplikovat," míní Pospíšil.

Blučina nebo Tuřany?

Jak bude projekt Amazonu v Brně pokračovat, závisí na vyjádření americké firmy, které má primátor Roman Onderka (ČSSD) obdržet do pátku. Dnes odpoledne také jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) sdělí, jaké alternativní krajské pozemky chce Amazonu nabídnout. "Byla by to dobrá zpráva pro kraj, ale nemyslím, že je to tak jednoduché," poznamenal Pospíšil.

ČTK dnes přišla s informací, že kraj uvažuje o nabídce průmyslové zóny v obci Blučina jižně od Brna.

ČTĚTE VÍCE: V úvahu pro Amazon přichází zóna u Blučiny, ale jen teoreticky

Sdružení Čisté Tuřany nyní spekuluje, že se hejtman Michal Hašek chystá Amazonu nabídnout pozemek v bezprostřední blízkosti letiště v Tuřanech. "Dostali jsme od spoluobčanů tip, ať se podíváme na pozemek parcelní číslo 2269/1 v Tuřanech, že by tento mohl být tím, který zmiňoval hejtman Hašek, že nabídne společnosti Amazon," uvedlo sdružení na svých stránkách www.cisteturany.cz. Pozemky se nacházejí mezi letištěm a dálnicí D1 a jsou v územním plánu uvedeny jako místo pro průmyslové využití a jsou tedy vhodné pro záměr americké společnosti.

Autor ČTK, Miroslav Toman

Štítky Brno, Amazon, investice, kraj, Hašek, zprávy, 2014, CTP, pozemek, Amazon.com, Oliver Pospíšil, suť, ČSSD, Michal Hašek, Blučina, Roman Onderka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstek primátora: Developer se utrhnul ze řetězu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.