Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Legendární cukrárna U mamlasů se prodala za 41 milionů

Prostory jedné z nejstarších brněnských cukráren U čtyř mamlasů se dnes v Brně vydražila za 41 milionů korun. Vyvolávací cena byla 13 milionů. Dražbu vyhrála brněnská firma, která se zabývá developerskou a stavební činností, jestli cukrárna na místě zůstane, bude předmětem jednání. Novinářům to řekl zástupce firmy Martin Kriak, jméno společnosti, kterou zastupuje, neuvedl.

Cukrárna je na atraktivní místě, její vstup je na centrálním brněnském náměstí Svobody. Provozovatel cukrárny U čtyř mamlasů Václav Labský dnes novinářům řekl, že se zástupcem nového majitele objektu už jednal. Jestli cukrárnu na místě ponechá a prodlouží mu nájem, zatím neví. "Mám už nachystané záložní řešení v budově jihomoravského krajského úřadu, ale stěhoval bych se nerad," uvedl Labský. Připustil také, že cukrářská výroba zajistí návratnost investice do cukrárny za více než 20 let.

Cukrárna je na místě od roku 1931. Kromě ní se dnes v Brně dražilo ještě dalších devět obchodních prostor domu U mamlasů. Včetně cukrárny se před posledními třemi dražbami vydražil majetek za více než 100 milionů korun. V některých případech se o položky ucházelo více než deset uchazečů. Podle licitátora Josefa Machů z dražební kanceláře Prokonzulta byl zájem o dnešní dražbu nebývalý.

Za 18,4 milionu korun se prodaly například prostory prodejny obuvi. Získala je jedna fyzická osoba. Bistro, které je ve stejném objektu, se dnes vydražilo za 13,3 milionů korun. Současný nájemce ho ale nezískal. Podle zástupců dražební kanceláře Prokonzulta nejvyšší nabídku dala jedna z brněnských firem. Vyvolávací cena byla zhruba poloviční. Z pěti milionů stoupla cena prodejny kožichů na 22,1 milionu. Některé prostory dnes v dražbě získali dosavadní nájemci, jde například o hračkářství a prodej koření.

Dnešní dražba zpeněží majetek státního podniku Správa nemovitostí města Brna, který je v likvidaci. Dům z počátku 20. století je národní kulturní památkou a je částečně rekonstruovaný.

Dům U čtyř mamlasů byl postaven v letech 1901 až 1902 podle návrhu Germana Wanderleye pro nadaci V. Gerstbauera. Svůj název dostal podle čtyř monumentálních mužských soch, které na svých ramenech drží zdobné pilíře. Sochy jsou dílem Antonína Tomoly.

Zdroj ČTK

Štítky cukrárna, u mamlasů, Brno, prodej, nemovitosti, náměstí svobody, dražba, dům, Josef Mach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární cukrárna U mamlasů se prodala za 41 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.