Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brněnská zoo se těší hned z několika nových mláďat

Krom nově otevřené expozice lvů, kde se od sobot vesele prohání lví pár Lolek a Kivu, se může brněnská zoo těšit z celé řady nových přírůstků. Na jaká mláďátka se mohou návštěvníci podívat?

Pásovcům kulovitým (Tolypeutes matacus) Ricardovi a Júlii se koncem července narodilo první mládě. Malou kuličku objevili chovatelé při pravidelném vážení zvířat. Teď už má sameček Baboo 350g, otevřené oči a pod dozorem matky začíná zkoumat okolí. Pásovci kulovití jsou pro brněnskou zoo zcela novým druhem chovaným teprve od února 2017. Narození mláděte tak brzy po sestavení rodičovského páru je pro zahradu velmi cenné.

„Samice Júlia delší dobu postupně přibývala na váze, takže porod nebyl neočekávaný. Mládě vypadalo životaschopné a oba dospělí pásovci klidní, přesto jsme z preventivních důvodů oddělili samce do zvláštní expozice, aby samici při odchovu nerušil. Júlia se projevila jako vzorná matka, mládě nepřenáší ani nejeví jiné známky nervozity, pravidelně ho kojí a nespokojeně odhání všechny vetřelce. A takové chování zkušeného rodiče není u prvorodičky úplně běžné,“ vysvětluje ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Návštěvníci mohou pásovce vidět v Exotáriu, kde sdílí expozici s arami araruna. Společné soužití očividně svědčí oběma druhům, protože i ary letos vyvedly mláďata. „Pro vysoce inteligentní ary je hemžení pásovců vítaným zpestřením, pásovce naopak potěší příležitostný šťastný nález, když arům upadne nějaká dobrota,“ říká kurátorka savců Dorota Gremlicová.

Brněnská zoo zaznamenává velký chovatelský úspěch. Jako jediná zoo v České republice opakovaně odchovává turaka šedého (Crinifer piscator). Vůbec první mládě odchovala zoo v roce 2015, letos se vylíhla hned tři. Turako šedý se v zoologických zahradách množí velmi zřídka. Důvodem jsou jeho specifické potravní nároky – druh je z velké části listožravý, má velmi rychlý metabolizmus a je tedy pro rodiče velmi náročné mláďata ukrmit. Turakovití nejsou dobrými letci, zato se neobyčejně obratně pohybují ve větvích a korunách stromů. Mláďata turaka, která už vylézají z hnízdícího koše, můžou návštěvníci vidět v těchto dnech v Exotariu. 

Dalším úspěchem je první odchov ledňáka obrovského (Dacelo novaeguineae). Ledňáky chová brněnská zoo od roku 2004. I když se jedná o druh, který se běžně v zoologických zahradách chová, výběr vhodných jedinců do páru může být obtížný. Ledňáci jsou vysoce vnitrodruhově agresivní a pokud si nepadnou hned, může dojít k vzájemným potyčkám, v některých případech končících i smrtí. Samička prostřídala hned několik partnerů, než zahnízdila. Obě mláďata jsou už opeřená a k vidění jsou v expozici.

Po 16 letech v Zoo Brno zahnízdily také velmi oblíbené ary ararauny (Ara ararauna). Více než třicetiletému samci Pedrovi a pouze devítileté Koko trvalo několik let, než se vzájemně sesynchronizovali. Po jednom neúspěšném hnízdění samice zahnízdila podruhé. Mláďata zdárně prospívala a rychle rostla. Nyní už se dva malí opeřenci mají čile k světu a prozkoumávají svojí expozici v Exotáriu. Ara ararauna žije v trvalém partnerském svazku a v lidské péči se dožívá až osmdesáti let. Poslední brněnské mládě ararauny, samečka Edu, který se narodil v roce 2001, můžou návštěvníci vidět a také slyšet ve venkovní expozici, ze které na kolemjdoucí pokřikuje své oblíbené „Ahoj.“

Autoři | Foto Eva Štěpánová, Zoo Brno | Zdroj Zoo Brno

Štítky Zoologická zahrada Brno, Kivu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo se těší hned z několika nových mláďat  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.