Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strážnici v Brně dnes sbírají jehly kvůli bezpečnosti při úklidu

Dvacítka brněnských strážníků se dnes vydala do terénu sbírat použité injekční stříkačky, které odhazují drogově závislí lidé. Opatření nazvané Jehla se koná dva dny před akcí Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Cílem je uchránit členy úklidových skupin před poraněními a infekcemi, sdělil novinářům mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Podle něj se počet jehel nalezených strážníky rok od roku zvyšuje. Loni přesáhl 2300, letos za první čtvrtletí odstranili přes 500 jehel.

Strážníci kontrolují okolí řek, málo frekventované uličky u firemních areálů, odlehlé výklenky a zákoutí, ale i místa, která bývají bezproblémová. „Hlídky se zaměřují na parky, odpočinkové zóny a z preventivních důvodů i na dětská hřiště a pískoviště. Tam se navzdory obavám rodičů jehly naštěstí téměř nikdy nevyskytují," uvedl Ghanem.

Strážníci ke sběru jehel používají dlouhé pinzety a boxy na infekční odpad. „Městská policie dlouhodobě upozorňuje na neuspokojivý vývoj v počtech infekčních nálezů. Zatímco v roce 2014 našly hlídky dohromady 1259 aplikačních pomůcek, v roce 2015 jich bylo už 2190, a loni dokonce 2356," dodal Ghanem.

Podle něj nedává dobré vyhlídky ani letošní statistika. „Za první čtvrtletí jsme odstranili z ulic 530 jehel. Intenzita kontrol je přitom stále stejná," uvedl mluvčí. Vedoucí odboru pořádkový útvarů Pavel Čermák řekl, že městská policie sice nemá ze zákona kompetence vyšetřovat drogovou kriminalitu, ale pro její potírání se snaží dělat maximum.

Informace o lokalitách s častým výskytem odhozených stříkaček předáváme toxi týmu státních policistů a k mapování problematických oblastí jsme letos poprvé přizvali i celníky," uvedl Čermák.

Zdroj: ČTK

 

Štítky Strážnice, Brno, Česko, Pavel Čermák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážnici v Brně dnes sbírají jehly kvůli bezpečnosti při úklidu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.