Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Investor chce v Brně oprášit slávu nejslavnějšího sládka. U Šilingráku obnoví městský pivovar

Soukromý investor chce v Brně oprášit slávu patrně nejslavnějšího sládka české historie. Za více než 20 milionů korun opraví v centru bývalý městský pivovar, kde proslulý sládek František Ondřej Poupě do své smrti v roce 1805 působil. V budově, kterou většina Brňanů zná jako Dům Dominik nebo Dům stavbařů vznikne pivovarský dům s minipivovarem a restaurací. Otevře patrně do konce letošního roku, řekl dnes ČTK jednatel společnosti Pivovarský dům Poupě Marek Tichý.

Tichý je spolumajitelem firmy Archatt, která se zabývá rekonstrukcemi památek. Aktuálně opravuje i vyhořelý Libušín na Pustevnách v Beskydech. Archatt je ale také většinovým vlastníkem pivovaru v Dalešicích.

Skupina lidí kolem Archattu v čele s Tichým koupila bývalý městský pivovar v Dominikánské ulici v Brně v roce 2013 za 25 milionů. Pivovar dosloužil v 60. letech 19. století. Pak zde byly například byty a obchody.

Rozmanitá historie budovy

Za druhé světové války byla část areálu vybombardována. Pak dům převzali stavbaři, kteří si zde postavili svůj dům a výukové a kulturní centrum, dokončené v roce 1986. Vznikl zde také velký kulturní sál využívaný ještě před pár lety.

Investoři dodnes vedou spory s městem i státem

Po revoluci majitelé objektu zkrachovali a areál šel do dražby, kde objekt soukromníci okolo Tichého koupili. Na opravu ale investoři několik let nedostali stavební povolení a dodnes vedou spory se státem a městem o výši nájemného za pozemky pod budovou. „Čekali jsme, že nás spíše podpoří, ale toto očekávání se nesplnilo. Chtějí po nás ještě více než tržní cenu pozemků. Probíhají tedy soudy o bezdůvodné obohacení, které mají stanovit cenu nájmu," uvedl Tichý.

Minipivovar, řeznictví, sál pro pivovarské bály

Pivovarský dům Poupě chtějí stavebníci dokončit do konce roku. V přízemí vznikne restaurace s minipivovarem a řeznictví. Sál v patře se bude znovu využívat pro kulturní akce. „Máme takovou ambici, že bychom rádi soustředili brněnské pivovarské aktivity do tohoto místa. Plánujeme i pořídit laboratoř, nabízet minipivovarům rozbory, což je služba, která není běžně dostupná. Možná budeme i pěstovat kvasnice pro minipivovary," uvedl Tichý, který plánuje i pivovarské plesy.

V Dominiku se bude s pivem experimentovat

V Brně a okolí je dnes kolem desítky minipivovarů a další postupně vznikají. Podle Tichého to ale není problém, protože minipivovary ukrajují zatím jen malé procento trhu. V novém pivovarském domě se bude čepovat dalešické pivo z tanků a vlastní minipivovar bude sloužit na experimentování, například se svrchně kvašeným pivem. Celkem stavební úpravy a nový minipivovar vyjdou investora na zhruba 25 milionů.

Odkaz nejslavnějšího českého sládka

Pivovarský dům má připomenout nejslavnějšího českého sládka Františka Ondřeje Poupěte. Poupě za svůj život prošel několika českými pivovary, kde ale jeho pokrokovost narážela často na nevůli pivovarské chasy a někdy i vrchnosti.

Svůj talent naplno projevil až v Brně, kde řídil městský pivovar. Na jeho zdech na Šilingrově náměstí sládka připomíná pamětní deska. V Brně měl i sladovnickou školu. Podle některých lidí z oboru je slavnější v Rakousku než doma.

Foto Martin Šeda | Zdroj ČTK

Štítky Dům stavbařů, dům dominik, minipivovar, restaurace, sládek, František Ondřej Poupě, dům, Brno, pivovar, Archatt, druhá světová válka, Libušín, Beskydy, Pustevny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Investor chce v Brně oprášit slávu nejslavnějšího sládka. U Šilingráku obnoví městský pivovar  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.