Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Konkurence mezi půjčovnami kol na jižní Moravě roste

Konkurence mezi podnikateli, kteří půjčují na jižní Moravě kola a poskytují další služby cykloturistům, roste. Zájem je stabilní a vysoký. Často jsou klienty i zahraniční turisté, kteří přijedou na jižní Moravu na více dnů. Čím dál víc lidí preferuje pro své vyjížďky elektrokola.

„Na Mikulovsku registrujeme trvalý zájem, v Brně postupně roste. Dřív lidé spoléhali často při půjčce na kamarády, ale teď si raději půjčí dobře udržované kolo od nás. A půjčuje si u nás celá škála lidí od mladých po staré, páry i rodiny s dětmi," řekl  Petr Kalaš  z firmy Rentbike.cz který poskytuje služby právě v Mikulově a v Brně. Zároveň si kola půjčují i firmy na hromadné akce či menší skupinky zahraničních turistů.

I důvody bývají někdy různorodé, nejde jen o běžné výpůjčky na výlet či na dovolenou. „Pro děti si rodiče půjčují kolo, aby vyzkoušeli, jaké mu koupit. Nebo si zkoušejí, jaké kolo by vyhovovalo jim," řekl Kalaš. Elektrokola si půjčují často ti, kteří si jej chtějí vyzkoušet nebo chtějí ujet větší vzdálenost, případně si je půjčují partnerky, které by muži nestačily.

Zatímco Kalaš už elektrokola nabízí, v Lednici je zatím nemají. „Nemám s nimi osobní zkušenost, ale asi budu vývojem dotlačený. Přemýšlím o spolupráci s kolegou z Mikulova, který je má k dispozici," řekl Miroslav Peňáček z Půjčovny kol Lednice.

Lednická půjčovna zaznamenává obvykle jednodenní výpůjčky. „Lidé přijedou třeba na týden, a když to nejsou nadšenci, kteří jezdí každý den, tak i když mají vlastní kolo, tak si ho nechtějí vozit," řekl Peňáček.

Větší půjčovny často nabízejí i službu dovozu kola na místo, případně nabídnou zahraničním vícedenním turistům průvodce, který se o ně stará. Peňáček jezdí s takovými skupinkami několikrát za rok sám.

„Na jižní Moravu se daří lákat i turisty ze vzdálených zemí, celkově v naší klientele převažují cizinci. Jezdí sem Američané, Novozélanďané, Japonci. Zůstanou tady na týden a připravíme jim trasu po lednicko-valtickém areálu, do Mikulova, do Znojma. Děláme jim touroperátory, připravíme veškeré podklady a kola a mohou volat s problémy 24 hodin denně. Jižní Morava je pro tyto cizince zapomenutý kout světa, který pak prezentují na sociálních sítích," uvedl Kalaš.

Konkurence mezi půjčovateli postupně roste. Kromě klasických půjčoven, které mají například i České dráhy v několika stanicích, se do byznysu pustili majitelé hotelů a penzionů, nabízejí půjčení kola ubytovaným.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky půjčovna kol, jižní morava, konkurence, cyklistika, Jihomoravský kraj, Petr Kalaš, Mikulov, Brno, Mikulovsko, České dráhy

Konkurence mezi půjčovnami kol na jižní Moravě roste  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.