Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nejlepší kuželkáři světa přijedou do Brna

Téměř čtyři sta sportovců z osmnácti zemí světa se představí od neděle v brněnské hale Vodova v Králově Poli. Čtrnáct dnů tam budou zápasit ve čtyřech kategoriích v rámci Mistrovství světa v kuželkách.

Akce se do Brna vrací po dvaatřiceti letech. „Tehdy se mistrovství konalo v Rondu a říkali jsme si, že by bylo pěkné ho do města vrátit. V roce 2007 jsme požádali Světovou kuželkářskou asociaci o možnost akci uspořádat. Svolení jsme dostali před třemi lety, kdy jsme také začali s přípravami,“ řekl ředitel Mistrovství světa v kuželkách Petr Vaňura.

Sportovci se utkají ve čtyřech kategoriích. „Zápasit budou dorostenci, junioři od třiadvaceti let i hendikepovaní. Hlavní část programu pak tvoří Mistrovství světa jednotlivců mužů a žen,“ sdělila mluvčí akce Jana Pokorná. Kuželkáři budou hrát jak jednotlivě, tak ve smíšených tandemech. Mladší kategorie budou zápolit i v týmech.

Na účastníky čeká klasická hra na sto dvacet hodů i sprint na čtyřicet hodů. „Speciální pravidla má tandem. Hází se šedesátkrát a muž se ženou se střídají po každém hodu,“ vysvětlil trenér mužské reprezentace a bývalý český reprezentant v kuželkách Jaroslav Slabák.

Česká republika vyslala na letošní mistrovství šest žen a čtyři muže. Na soutěži zabojuje například stříbrná medailistka z mistrovství světa v roce 2010 Lucie Vaverková. „Cíle si nedávám. Nejde říct, že jsem ve formě a vyhraji, protože v kuželkách rozhoduje každý hod,“ uvedla. Vaverková se těší také na podporu domácích fanoušků. „Zároveň je to svazující, protože příznivci očekávají skvělé výkony,“ podotkla soutěžící.

Pro mistrovství vyroste v hale na míčové sporty za šest dní osm drah, které organizátoři přivezli z Německa. „Jsou pětatřicet metrů dlouhé a sedmnáct metrů široké. Staví je deset lidí,“ popsala Pokorná. Po akci najde šest drah uplatnění v Blansku, dvě pořadatelé prodají případným zájemcům.

Návštěvníci si lístky na mistrovství koupí přímo v hale. „Za pernamentku na celou akci zaplatí dospělí pět set korun, děti do sto dvaceti centimetrů polovinu,“ informovala mluvčí. Jednadvacátého května mají členové České kuželkářské asociace vstup zdarma. „Bude to finále tandemu a sprintu, což jsou rychlé a divácky atraktivní disciplíny,“ pozval Vaňura. Doplnil, že zájemci si budou moci kuželky zahrát na dráze umístěné v chodbě haly.

Kompletní harmonogram najdou lidé na oficiálních stránkách mistrovství.

Místo události:

Autoři

Štítky kuželky, mistrovství, světa, Brno, zprávy, sport, 2014, vodova, mistrovství světa, Královo Pole, Německo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší kuželkáři světa přijedou do Brna  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.