Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pořadatelé brněnské Grand Prix stále ještě nedostali slíbené peníze na letošní ročník

Pořadatelé brněnského závodu mistrovství světa silničních motocyklů zatím neobdrželi třicetimilionovou dotaci schválenou pro letošní rok. Závod se přitom uskuteční už příští týden. Peníze aktuálně blokuje postoj ministerstva školství, který jejich vyplacení vnímá jako veřejnou podporu, kterou musí schválit Evropská komise. Upozornil na to tabletový týdeník Dotyk, jehož informaci potvrdila mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Vláda na začátku července schválila, že na brněnskou Grand Prix přispěje ze státního rozpočtu celkem třiceti miliony korun. Dvacet milionů má být vyplaceno z kapitoly ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a deset milionů z vládní rozpočtové rezervy. Vyplacení peněz se však zdržuje.

Vedení resortu se totiž hned na začátku července obrátilo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se žádostí o vyjádření. Na základě stanoviska tohoto orgánu, který však nemá rozhodovací pravomoc, a také podle vlastních zjištění ministerstvo usoudilo, že dotace pro Grand Prix spadá do režimu veřejných podpor. Týdeníku Dotyk to řekl náměstek pro sport
Petr Hulinský. Proto je nezbytné, aby výplatu dotace schválila Evropská komise.

Podle informací ČTK ministerstvo školství v této souvislosti zaslalo dopis Romanu Ječmínkovi, prezidentovi Autoklubu České republiky, jehož prostřednictvím by měly být peníze do Brna vyplaceny. Požádali ho o vyjasnění právních vztahů týkajících se pořadatelství Velké ceny ve vztahu k promotérovi seriálu Dorně. Kvůli tomu je resort v kontaktu také s ředitelkou Automotodromu Brno Ivanou Ulmanovou.

Řeší se totiž, kdo bude konečným příjemcem dotace a zda je v tomto případě možné aplikovat červnové rozhodnutí Evropské komise o podpoře neziskových sportovních zařízení od ústředních vládních institucí.

Pro organizátory je brněnská Velká cena ztrátovým podnikem, loni na ní prodělali 41,7 milionu korun. Zhruba polovinu nákladů tvoří zalistovací poplatek za zařazení do kalendáře mistrovství světa ve výši zhruba 70 milionů korun.

Nad budoucností závodu se kvůli tomu už několik let pravidelně vznáší otazník. Nyní reálně hrozí, že příští rok už se v Brně závod MS nepojede. Podle vyjádření mluvčího automotodromu Jiřího Smetany pro Dotyk zatím žádný posun v jednání nenastal, takže nevidí nic, co by rozhodnutí o konci Grand Prix mělo zvrátit. Pořadatelům prý vadí především absence systémového řešení.

Zdroj ČTK

Štítky Grand Prix, motocykly, Brno, finance, stát, podpora, dotace, peníze, Evropská komise, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Dotyk, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Petr Hulinský, Roman Ječmínek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pořadatelé brněnské Grand Prix stále ještě nedostali slíbené peníze na letošní ročník  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.