Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Naši jezdci před Grand Prix USA

Uplynul téměř celý měsíc od posledního závodu motocyklového šampionátu na německém Sachsenringu. Jezdci se po letní přestávce přemístili za oceán do americké Indianapolisu, který je již tradičně posledním podnikem před brněnským závodem. Kvalifikační sobota se našim pilotům podařila i nepodařila. Karel Hanika vybojoval slibné desáté místo, Kornfeil je spíše zklamaný čtrnáctou pozicí, Abraham pak nedokázal najít dobré nastavení a pojede až ze sedmé řady.

Hanika v desítce, Kornfeil bude dotahovat

Páteční tréninky, které jsou hlavně o hledání dobrého nastavení a sžívání se s tratí, probíhali z českého pohledu poměrně očekávaně. Mladíček Hanika, který americkou trať teprve poznává, postupně zlepšoval časy, ale pohyboval se spíše ve druhé polovině výsledkové listiny. Jakub Kornfeil, závodící za španělskou stáj Calvo, na tom byl o něco lépe, třetí trénink mu přinesl první desítku, v kvalifikaci na to však nedokázal navázat. 

"Když se podíváme na časy sektorů, na posledním jsem až jednatřicátý. Částečně to může být způsobeno tím, že jsem se neměl ani jednou za kým vyvézt, což je na tak dlouhé rovince velký problém. Během tréninku jsme se zkoušeli také vzájemně tahat s Ericem Granadem. To však nějaké to extra rychlé kolo nepřineslo," řekl ke kvalifikačnímu výkonu Kornfeil. Je veřejným tajemstvím, že Kornfeilův vztah s týmovým parťákem Isaacem Viňalesem není optimální a bez spolupráce zejména při kvalifikacích není v této kategorii snadné uspět. Třetí člen týmu Eric Granado spolupracuje mnohem lépe, obvykle mu však chybí rychlost. Na tento problém včera doplatil i sám Viňales, který startuje až za Kubou Kornfeilem z 22. místa. Pozitivní je, že se jihomoravanovi podařilo jezdit časy jen o pár desetin horší než, které mají závodníci z první pětky. 

Brňan Karel Hanika si užívá velkého světa motorsportu a poznává jednotlivé trati, na kterých většinou nikdy nestartoval. Velká očekávání fanoušků pomalu získávají reálnější obrysy a Hanika se přes vlastní chyby a možná i lehkou, ale očekávatelnou naivitu, krůček po krůčku propracovává k rychlosti a spolehlivosti. Do dnešního závodu vystartuje z desátého místa, což jej opravňuje k myšlenkám na první skupinu a snad i vylepšení dosavadního nejlepšího výsledku, tedy desátého místa.

Abraham se trápí s nastavením

Karel Abraham zažívá solidní sezonu. Daří se mu sbírat body a některé výsledky prozrazují slušný potenciál pro zbytek sezony. Na slavném okruhu v americké Indianě bohužel brněnský tým Cardion AB Motoracing nedokázal najít vhodné nastavení a hlavně kvůli nestabilní přední části motocyklu Kája nemůže jezdit tak, jak by si přál. "Jsem naštvanej. Nevím, co k tomu říct, opravdu jsem se snažil a dal do toho maximum, ale rychleji to nešlo. Máme problémy s předkem, pořád se mi zavírá a motorka je strašně nevyzpytatelná. Zítra zkusím udělat to nejlepší, co bude možné,“ popsal Abraham kvalifikační problémy.

Šéfmechanik Marco Grana po sobotních jízdách nehýří optimismem, spíše než na nalezení vhodného nastavení spoléhá na adaptaci pilota na jiný jízdní styl, se kterým by dokázal nedostatky motocyklu vyvážit. Start z jedenadvacáté pozice bude obtížný a jen probíjení se o několik málo pozic vzhůru bude náročné jak na pneumatiky, tak schopnosti pilota. 

Závody dnes startují postupně podle kubatur v 17 hodin (Moto3), 18.20 (Moto2) a ve 20.00 (MotoGP). Sledovat je můžete na Fandovi nebo Nova Sport. 

Již za necelý týden pak začíná šou zvaná MotoGP v českém podání. Bohužel stále hrozí, že je tomu tak na velmi dlouhou dobu naposledy. 

Štítky motogp, motocykly, závody, brno, kornfeil, abraham, hanika, Indianapolis, Grand Prix, Jakub Kornfeil, Karel Hanika, USA, Karel Abraham, motocykl, HQM Sachsenring GmbH, trénink, Mistrovství světa silničních motocyklů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naši jezdci před Grand Prix USA  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.