Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Moto3 na Silverstone: Kornfeil pátý, Hanika za cílem sestřelil Bastianiniho

Závod Moto3 přinesl velice pěkný výsledek pro zkušeného jihomoravského jezdce Jakuba Kornfeila, a pro Brňana Haniku velice slušné body a nepříjemnou srážku při oslavném kolečku.

Oba naši jezdci si oproti startovním pozicím hned po startu polepšili. Hanika figuroval po dvou zatáčkách na jedenáctém (start z 13. místa), Kornfeil na třináctém místě (start z 16. místa). Čelo závodu vedli staří známí Španělé Rins s Marquézem, ale jak je v Moto3 zvykem, celé jezdecké pole bylo velmi kompaktní a pořadí se měnilo každou vteřinou.

Ve druhém kole vodil svůj motocykl Jakub Kornfeil na desátém, Karel Hanika na třináctém místě. Oba jezdci tak měli v počátku závodu neustálý kontakt se špičkou. Karlu Hanikovi se začala jedenáctičlenná špička trochu vzdalovat a dále bojoval s nejbližšími soupeři McPheem a Guevarou. Jakub Kornfeil se zatím dotáhnul až na šesté místo a brousil si zuby na další postup mladých dravců. Takový vývoj závodu od něj fanoušci už dávno očekávají a dobrý výsledek v podobě první pětky by přišel jako na zavolanou.

Třináct kol před koncem se podařilo rohateckému Kornfeilovi zajet dosavadní nejrychlejší kolo závodu a nadechoval se k předjetí hvězdného Jacka Millera. Karel Hanika zůstával třináctý ve druhé skupině, která se táhla nedaleko za vedoucím chumlem. Neustálými boji je třída Moto3 vyhlášená a nebylo tomu jinak ani na okruhu Silverstone. Nikdo z jezdců neměl šanci uniknout ostatním a každá chybička znamenala pád o dvě nebo tři pozice.

Závod odpočítával deset kol do cíle a obě čelní skupiny jezdců se slily dohromady a Karel Hanika získal novou šanci na postup do nejlepší desítky. Jakub Kornfeil spolehlivě pracoval v první desítce a nakonec oba naši piloti jezdili společně na devátém a desátém místě.

V jedenáctém kole se podařilo Kornfeilovi opět probojovat až na pátou příčku, tu však dlouho neudržel a Miller si ji znovu uzmul pro sebe. Boj našeho jezdce však byl více než sympatický a často se také dostával do záběru kamer. Vzájemným soubojem si však Jihomoravan a Australan nechali odjet špičku o jeden a půl vteřiny a začalo velké stíhání. Proti byl však Francouz Masbou, který sváděl s Kornfeilem velký boj, který nakonec našeho jezdce odsoudil k poklesu až na jedenáctou příčku. To však pro Jakuba dnes nebyla žádná rána a znovu se probil až na páté místo! Takové závody od něj čeští diváci očekávali celou sezonu a dne se konečně dočkali.

Poslední kolo opět přineslo několik soubojů kolo na kolo a první trojice si třikrát vyměnila pořadí. Italské překvapení sezony Bastianini srdnatě bojoval s dvojicí Hond španělského týmu Estrella Galicia. Dvojice na modrých hondách však byla úspěšnější a závod byl dojet v pořadí Rins, Marquéz a Bastianini. Jakub Kornfeil dojel na skvělém pátém místě, Karel Hanika pak na dvanácté pozici! Po projetí cílem došlo k nepříjemné situaci, kdy mladičký Hanika nesledoval situaci před sebou a vrazil do v pořadí třetího Bastianiniho. Oba jezdci se poroučeli k zemi, ale vzhledem k malé rychlosti snad bude vše v pořádku. Nádherný závod přinesl dávku optimismu do žil nejen Jakuba Kornfeila, ale také českých fanoušků. Vzhledem k ostrému boji na čele závodu a nulovému počtu pádů favoritů je pátá příčka perfektním výsledkem!

V celkovém pořadí šampionátu si Jakub Kornfeil polepšil na dvanácté místo, Karel Hanika zůstává osmnáctý. Připomínáme, že neoficiální informace hovoří o pravděpodobném prodloužení smlouvy mezi Hanikou a týmem Red Bull KTM Ajo, Kornfeilova budoucnost zatím není jasná. Doufejme, že bude dnešní výsledek začátkem úspěšného závěru sezony a Kornfeilovi se podaří získat místo v kvalitním týmu i v příštím roce.

Štítky motogp, moto3, Silverstone, závod, kornfeil, hanika, bastianini, crash, srážka, motocykly, Jakub Kornfeil, Karel Hanika, Brno, Honda, Jack Miller, KTM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moto3 na Silverstone: Kornfeil pátý, Hanika za cílem sestřelil Bastianiniho  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.