Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Finanční zajištění brněnské Grand Prix 2015 na sebe převezme kraj

Závod mistrovství světa silničních motocyklů se v Brně podle všeho pojede i v příštím roce. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek dnes oznámil, že kraj převezme záruky za uhrazení takzvaného zalistovacího poplatku promotérovi šampionátu a stane se garantem pro konání Grand Prix České republiky v roce 2015.

"Několik týdnů jsme neúspěšně čekali na reakci vlády České republiky, a když se nedohodli v Praze, tak jsme to udělali v Brně," řekl Hašek na tiskové konferenci v Brně. Pořadatelé musí promotérovi MS, společnosti Dorna, platit přibližně 70 milionů korun, což by nyní měl převzít kraj.

Haškův návrh v úterý schválila na svém mimořádném zasedání rada Jihomoravského kraje a dnes o něm hejtman jednal i s předsedkyní představenstva společnosti Automotodrom Brno Ivanou Ulmanovou. "Pro příští rok budeme garanty zajištění Grand Prix," doplnil Hašek.

"Úterní zpráva byla pro nás blesk z čistého nebe. Věřím, že zpráva z rady potěší fanoušky nejen v České republice, ale i v okolních státech. Věřím, že se blýská na lepší časy," uvedla Ulmanová a poukázala i na fakt, že podobnou podporu má závod MS i ve španělském Aragónu.

Hašek s Ulmanovou zároveň oznámili, že oba subjekty uzavřou memorandum o spolupráci a vytvoří spolek. Navíc kraj symbolicky vstoupí do akciové společnosti Automotodrom Brno. Rozhodnutí rady ale musí ještě 19. září schválit krajské zastupitelstvo.

"Také chceme, aby se na kontrole financování Grand Prix podíleli i fanoušci, aby měla veřejnost přístup k hospodaření," řekl Hašek, podle nějž kraj zaplatí poplatek z rozpočtu, který byl v minulém roce a měl by skončit i letos v kladných číslech.

Důvodem, proč se kraj angažuje v záchraně závod MS v Brně, je jeho přínos pro region. "Je to velký byznys. V průběhu závodu se zde utratí 750 milionů až miliarda korun a 200 milionů pak míří jako daně přímo do státní pokladny. Takže já být ministrem financí, tak se zajímám, jestli se v Brně pojede, nebo ne," podotkl Hašek.

Pořadatelé brněnského závodu momentálně řeší, jakým způsobem dostanou dotaci na letošní závod. Vláda jim schválila podporu ve výši 30 milionů korun, která má sloužit na proplacení části zalistovacího poplatku. Peníze aktuálně blokuje postoj ministerstva školství, který jejich vyplacení vnímá jako veřejnou podporu, kterou musí schválit Evropská komise. "Letošek řešíme," řekla Ulmanová.

Ministerstvo situaci konzultovalo s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Jeho mluvčí Martin Švanda to dnes potvrdil. "Úřad uvedl několik možností, při jejichž využití by bylo možno financování uskutečnit v souladu s legislativou Evropské unie upravující poskytování veřejné podpory," uvedl Švanda. Doplnil, že rozhodovací pravomoc má v této oblasti Evropská komise a ÚOHS má jen konzultační funkci. "Odpovědnost za soulad s unijními pravidly při poskytování veřejné podpory přitom spočívá zcela na poskytovateli podpory," dodal Švanda.

Zdroj ČTK

Štítky motogp, Grand Prix, velká cena, Brno, česká republika, kraj, financování, Michal Hašek, Česko, poplatek, Jihomoravský kraj, rada, Evropská komise, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Masarykův okruh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Finanční zajištění brněnské Grand Prix 2015 na sebe převezme kraj  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.