Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Fanoušky Litvínova v Brně okradli, náhradu chtějí po Kometě

Vedení brněnské komety obdrželo v sobotu dopis od fanklubu litvínovského hokeje. Jeho předseda si v něm stěžuje na přepadení a okradení spřátelených fanoušků z Německa přímo u haly Rondo a požaduje po brněnském klubu finanční vyrovnání.

Skupina zhruba patnácti příznivců brněnského hokejového týmu údajdě napadla několik německých fanoušků Vervy Litvínov, kteří se pravidelně účastní výjezdů klubu. "Skutečnost je velmi nepříjemná zejména tím, že zaútočili na tři dospělé, kteří s sebou měli svoje tři děti," uvedl předseda litvínovského fanklubu Jan Ptáček.

Jako důvod, proč přepadení nekontaktovali policisty, uvedl, že se fandové obávali jazykové bariéry. Brněnští litvínovským odcizili klubové šály, čepice nebo ojedinělý retro dres, který příznivec litvínovského hokeje vydražil za tři tisíce korun. Ptáček se obrátil na vedení brněnského hokeje s požadavkem na náhradu škody z jeho strany, čímž se má tým distancovat od chování svých fanoušků. "Pokud tak neučiníte, bereme to jako tichý souhlas s konáním podobných živlů," napsal Ptáček.

Odpověď brněnského hokejového klubu na sebe nenechala dlouho čekat. Mluvčí Komety Jiří Pošvář vyjádřil lítost nad událostí, odmítl však jménem klubu převzít odpovědnost za události, které se staly mimo halu. Poukázal také na chybu, které se litvínovští příznivci dopustili, tedy že nekontaktovali policii."Vedení klubu není jasné, proč finanční náhradu, kterou nazýváte morální satisfakcí, požadujete v tomto případě po Kometě Brno. Navíc v mailu uvádíte, že se útočníci zřejmě rekrutovali z řad fandů fotbalu," sdělil Pošvář.

Severočechům závěrem dopisu vzkázal, že Kometa v budoucnu ráda uvítá fanoušky Vervy Litvínov, doporučil však využití parkoviště vyhrazeného pro hokejové zápasy extraligy. Také je vyzval, aby v podobných případech poškození postupovali dle zákona.

Celé znění dopisů:


Dobrý den vážený pane Zabranský,

dovoluji si vám adresovat tento email jakožto předseda fanklubu litvínovských hokejových fanoušků Ropáci on Tour z.s.

Po včerejším extraligovém zápase v Brně došlo k napadení šesti litvínovských fanoušků, kteří na zápasy ven vyjíždějí pravidelně. Jedná se o naše přátele z nedalekého německého Seiffenu. K napadení došlo na placeném parkovišti nedaleko Kajot areny (viz. přiložený obrázek). Události se zabránit dalo jen velmi stěží, protože jsme nevypravovali organizovaný zájezd. Skutečnost je velmi nepříjemná zejména tím, že se jednalo o tři dospělé fandy, kteří sebou měli svoje tři děti. Obestoupila je skupina patnácti "fanoušků" Brna a snažila se děti okrást o vlajky. To se jim nakonec nepodařilo, ale přesto naši fandové přišli o tři šály (s portrétem P. Jánského, Nordböhmen a Ultras Litvínov), žlutočernou čepici a zejména ojedinělý originál retro dres Matěje Stříteského vydražený v aukci po prvním zápase proti Zlínu za 3.050,- Kč. Naši fandové se nakonec v pořádku dostali domů, o události neinformovali Policii ČR ("obávali" se jazykové bariéry).

Proč tedy píši tento mail? Jelikož se ke mě dostává více a více zpráv podobného ražení, cítím jisté znepokojení ohledně toho, jak se situace v některých městech v souvislosti s činností různorodých sportovních klubů radikalizuje. Věřím však, že situace Vám není lhostejná. Vyzývám Vás tedy, ať se od chování takových "fandů" veřejně distancujete a zároveň učiníte vstřícné gesto, kdy z Vašich zdrojů uhradíte veškeré materiální škody, které přepadení fandové utrpěli. A toto opětovně zveřejnit. Šrámy na lidských duších vyřešit nemůžeme, ale můžeme se jasně vymezit proti působení obdobných násilných skupin. Pokud tak neučiníte, bereme to jako "tichý" souhlas s konáním podobných živlů. Zároveň Vás vyzýváme, aby se Váš klub v součinnosti s fanklubem (byť chápeme, že útočníci se rekrutují z řad kmenu fandů fotbalu) obecně zabývali bezpečností nejen hostujících fanoušků v okolí zimního stadionu. Nevěřím, že chcete čekat do doby, než z obdobných situací vzejdou zásadnější újmy než jen materiální.

S pozdravem

Bc. Jan Ptáček
předseda fanklubu Ropáci on Tour z.s.

 

Odpověď klubu:

Vedení hokejového klubu Kometa Brno jednání lidí, kteří napadli po pátečním extraligovém zápase šest fanoušků hokejového klubu Verva Litvínov, odsuzuje a zcela se distancuje od jejich chování. Mrzí nás, že k takové situaci došlo a napadeným tito vandalové zapříčinili kromě materiální škody také újmu na psychice.

K události došlo mimo sportovní halu a také mimo oficiální parkoviště, které má Kometa Brno na ulici Vojtova pronajato pro návštěvníky extraligových zápasů. Parkování je zdarma. Na pořádek zde až do odjezdu posledního vozidla a na bezpečnost v těchto prostorách dohlíží Městská policie. Bližší informace najdete zde.

Jistě pochopíte, že nemůžeme ručit, stejně jako žádný jiný extraligový hokejový klub, za události mimo halu tyto vyhrazené prostory. V takovém případě musí každý zvolit postup podle zákona a okamžitě zavolat Policii ČR. Ohlásit napadení, sepsat protokol a případně podat dle občanskoprávního zákoníku trestní oznámení na pachatele. Jak vyplývá z Vašeho mailu, toto ohlášení policii napadení neučinili. A na základě policejního protokolu následně měli právo po pachatelích vyžadovat cestou zákona náhradu škody.

Bohužel právě tento krok napadení neučinili. To je jediná cesta, jak postupně za součinnosti policie pachatele dopadnout, potrestat a násilí potlačit. Vedení klubu není jasné, proč finanční náhradu (kterou nazýváte morální satisfakcí) požadujete v tomto případě po Kometě Brno. Navíc v mailu uvádíte, že se útočníci zřejmě rekrutovali z řad fandů fotbalu.

Byli bychom rádi, pokud přijedou fanoušci Litvínova v budoucnu na hokej do Brna, aby využili při soukromé cestě parkoviště vyhrazené na hokejové zápasy extraligy. A v případě podobných problémů postupovali podle zákona.

Ing. Jiří Pošvář
tiskový mluvčí
HC Kometa Brno

Štítky HC Kometa Brno, Verva Litvínov, hokej, fanoušci, napadení, okradení, policie, dopis, zprávy, extraliga, HC Verva Litvínov, Rondo, Německo, klub ledního hokeje, Policie České republiky, PSG Zlín, Matěj Stříteský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fanoušky Litvínova v Brně okradli, náhradu chtějí po Kometě  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.