Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Komety na měsíc přichází bývalý útočník Philadelphie, Caroliny nebo Phoenixu

Hokejisty Komety Brno posílí na měsíc v rámci hostování z Pardubic dvaatřicetiletý útočník Pavel Brendl, kterého zdobí zkušenosti ze zámořských soutěží. V týmu Komety se již Brendl zapojil do přípravy a měl by nastoupit v pátečním utkání proti Kladnu.

"Protože máme zraněného Jakuba Svobodu i Libora Pivka, rozhodli jsme se pro posílení útoku. Od Pavla Brendla si slibujeme hlavně zvýšení naší produktivity,“ říká majitel klubu Libor Zábranský.

Brendl odehrál v NHL odehrál 78 zápasů za Philadelphii, Carolinu a Phoenix. Připsal si 22 bodů za 11 branek a stejný počet asistencí. V play off Brendl odehrál dvě utkání a nebodoval. Od roku 2006 působí v Evropě. Prosadil se ve švédské nejvyšší soutěži i v KHL. V Nižném Novgorodu vládl v ročníku 2008/09 s 35 góly kanonýrům celé soutěže. Působil i ve Finsku, Švýcarsku a také v Nižněkamsku.

Hokejová vizitka Pavla Brendla

Odchovanec olomouckého hokeje Brendl prošel mládežnickými reprezentacemi. Startoval na mistrovství Evropy do 18 let v roce 1998 ve Švédsku a na mistrovství světa dvacítek v roce 2001 v Rusku, kde výrazně přispěl k zisku titulu mistrů světa. Na tomto šampionátu byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje. Dostal se do All star týmu a stal se nejproduktivnějším hráčem.

V sezonách 2006/07 a 2009/10 se v rámci Euro Hockey Tour objevil v devíti utkáních v dresu reprezentačního A týmu a vstřelil dvě branky.

Už v šestnácti letech odehrál za HC Olomouc dvanáct utkání 1. ligy. Po své premiéře mezi dospělými zamířil do zámoří. V sezoně 1998/99 byl oporou klubu Calgary Hitmen v juniorské kanadské lize WHL, kde pomohl svému mužstvu k prvenství v soutěži.

Úspěchy jej vynesly až na čtvrtou pozici v draftu NHL, kde si jej vybral New York Rangers. V sezoně 1999/2000 hrál za Hitmen a v jejím závěru zamířil na dvě utkání play off do farmářského celku Rangers v AHL - Hartford Wolf Pack, který tuto soutěž vyhrál. Následující rok opět hrál za Calgary Hitmen.

V sezoně 2001/02 nastoupil k osmi utkáním NHL v dresu Philadelphia Flyers. Ovšem většinu sezony strávil v záložním celku Phantoms v AHL. Více se prosadil v následujícím ročníku, kdy si připsal 42 startů za Flyers a po výměně odehrál 8 zápasů za Carolinu Hurricanes. Ovšem do kádru Hurricanes se trvale neprosadil, během sezony byl na farmě v AHL v Lowell Lock Monsters.

Při výluce v NHL 2004/2005 nastoupil v extralize dvakrát za Oceláře Třinec a třikrát za Olomouc v první lize. Hrál i za švýcarský HC Thurgau a druholigový finský celek JoKP.

V sezoně 2005/06 se vrátil do zámoří. Připsal si další dva starty v NHL za Phoenix Coyotes. Hlavně však působil v AHL v San Antonio Rampage.

Další sezony už působil v Evropě. V ročníku 2006/07 hrál švédskou ligu za Mora IK, další ve stejné soutěži hájil barvy Brynäs IF.

V letech 2008-10 hrál KHL za ruský tým Torpedo Nižnij Novgorod. Sezonu 2010/11 odstartoval ve finské SM-lize v klubu KalPa. V jejím průběhu se vrátil do KHL, kde ročník dohrál za Neftěchimik Nižněkamsk.

V úvodu sezonu 2011/12 byl bez angažmá, tak se v listopadu dohodl na měsíční spolupráci s extraligovými Pardubicemi. Po ní posílil ve švýcarské nejvyšší soutěži klub Rapperswil-Jona Lakers.  v rámci hostování vypomohl Davosu k vítězství ve Spenglerově poháru. Rapperswil skončil v základní části švýcarské ligy poslední a zachránil se až v baráži.

V květnu 2012 podepsal smlouvu na dvě sezony s Pardubicemi. Uprostřed sezony jej přesně před rokem postihla trombóza, léčení zabralo tři měsíce a do týmu naskočil až koncem února. Před zahájením letošní sezony se nevešel do kádru kouče Zdeňka Venery.

Jiří Pošvář, HC Kometa Brno

Štítky hokej, kometa brno, kometa, tipsport extraliga, posila, Pavel Brendl, Philadelphia Flyers, Carolina Hurricanes, soutěž, Phoenix, HC Dynamo Pardubice, National Hockey League, HC Kometa Brno, Rytíři Kladno, American Hockey League

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Komety na měsíc přichází bývalý útočník Philadelphie, Caroliny nebo Phoenixu  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.