Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pelta: Zemský fotbalový stadion bude v Brně

Cestou z úterního přátelského zápasu v Žilině mezi našimi a slovenskými fotbalisty se předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta dnes krátce zastavil v Brně.Přímo na bývalém fotbalovém stadionu za Lužánkami se dopoledne setkal s primátorem Petrem Vokřálem a několika významnými brněnskými podnikateli.

Jeho návštěvu inspiroval záměr Petra Švancary uspořádat právě zde 27. června rozlůčkové fotbalové utkání. Společně s Pavlem Mezlíkem byl totiž v sezoně 2012/13 v kádru Zbrojovky posledním aktivním účastníkem prvoligových zápasů na stadionu za Lužánkami.

Je to od Petra dobrý nápad připomenout si dávnou slávu zdejšího stadionu, kam chodily desetitisícové návštěvy a kde Zbrojovka v roce 1978 vybojovala také svůj jediný mistrovský titul,“ řekl při obhlídce někdejšího fotbalového stánku Pelta.

Ocenil, s jakou vervou se do příprav Švancara pustil a že se k němu přidaly už stovky fanoušků, kteří zde odpracovali už několik sobot a nedělí.

Ve vedení asociace jsme dospěli k názoru, že Brno by mělo důstojně navázat na dnes již více než stoletou historii Zbrojovky, a proto jsme se rozhodli, že právě v Brně podpoříme výstavbu nového zemského fotbalového stadionu, o jehož výstavbě uvažujeme už několik let. Moravská metropole si ho zaslouží. Bude mít kapacitu 30 tisíc diváků, aby se na něm mohly hrát evropské soutěže,“ konstatoval Pelta.

Touto zprávou byl překvapen a zjevně potěšen primátor Petr Vokřál. „Vítám rozhodnutí Fotbalové asociace. Uděláme všechno pro to, abychom vyřešili v dohledné době majetkové problémy, a jsme připraveni se na výstavbě finančně spolupodílet,“ sdělil Vokřál.

Pelta nevylučuje, že by stavba stadionu mohla být spolufinancována také z evropských peněz. Muselo by ale jít o multifunkční sportovní stánek, kterého by vedle fotbalu využívaly i další sporty.

Autor studie stadionu z roku 2009 Petr Hrůša v tom nevidí problém. „Dnes je běžné, že jeden den se na ploše hraje hokej, druhý den závody motorkářů a poté třeba atletický mítink. Protože jsem stadion navrhl jako koloseum, dovedu si představit, že oválu uvnitř by mohli využívat například rychlobruslaři. Technicky ani technologicky to není problém. Martina Sáblíková po vlastním kvalitním stánku zatím marně léta touží, a tím bychom jí splnili přání,“ konstatovat Hrůša.

Předseda fotbalové asociace Pelta má pro nový sportovní stánek už i název. „Myslím, že je u nás už přearénováno s nejrůznějšími zkratkami, které nikomu moc nic neříkají. Proto se přimlouvám za tradiční a zároveň jednoduchý a jednoznačný název Zemský stadion Lužánky,“ sdělil Pelta.

S ohledem na to, že plán je teprve na samém počátku a s přihlédnutím k naší současné legislativě Pelta předpokládá, že by mohl být stadion postaven a uveden do provozu někdy kolem roku 2020.

Napsal : Jiří Apríl
Foto: Ateliér Petr Hrůša (vizualizace)

Štítky Miroslav Pelta, FC Zbrojovka Brno, fotbalový stadion, Petr Vokřál, Fotbalová asociace České republiky, Lužánky, fotbal, Žilina, Petr Hrůša, Petr Švancara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pelta: Zemský fotbalový stadion bude v Brně  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.