Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zbrojovka dnes doma na úvod sezony vyzve ostravský Baník

Novou sezonu první fotbalové ligy otevře dnes souboj mezi Zbrojovkou Brno a nováčkem Baníkem Ostrava, na jehož lavičce si Radim Kučera odbude trenérský debut v nejvyšší soutěži. Utkání startuje v 18 hodin.

Baník se dokázal vrátit mezi elitu už po roce. V minulém druholigovém ročníku s vypětím sil odrazil nápor Opavy a skončil na druhém místě tabulky za Olomoucí. Přesto na místo kouče Vlastimila Petržely přišel Kučera ze Znojma.

Během léta se do Ostravy vrátil z Liberce bývalý reprezentační kanonýr Milan Baroš a další útočník Tomáš Poznar hostuje z Plzně. Posilou do obrany je Martin Šindelář z Olomouce, naopak zkušený stoper a bývalý kapitán Tomáš Zápotočný odešel zpátky do Příbrami.

Celkem povedenou přípravu slezského týmu zkalila prohraná generálka s druholigovým Třincem (2:5). „Výsledek mě opravdu naštval. Ale snad je lepší, že takový zápas přišel ještě v utkání nanečisto, než aby se to stalo v Brně," upozornil Kučera.

Jejich síla je hlavně v domácích zápasech, kde za poslední dva roky moc neprohrávali. Já věřím, že u nás nastane nováčkovský efekt toho, že se hráči budou chtít předvést. Věřím, že začneme dobře," přidal k pátečnímu soupeři Kučera.

Brněnský trenér Svatopluk Habenec varuje před ofenzivou Ostravy. „Sledoval jsem výsledky i hru Baníku, jenž hraje systémem 4-4-2. Ten už moc týmů nepraktikuje. Ale tím, že Baroš, Šašinka a Poznar jsou velice dobří útočníci, tak chtějí mít na hrotu dva hráče. Na to se musíme nachystat. Určitě je útočná fáze Baníku silnější než obranná," upozornil Habanec. "Žádná omluvenka neexistuje. Potřebujeme získat tři body," dodal kouč.

Brňané v nové sezoně chtějí hrát na tři útočníky. Jedním z nich by měl být navrátilec Michal Škoda, který strávil jaro na hostování v norském Lilleströmu. Do ofenzivy Zbrojovka získala i Francise Koného a Alvina Fortese. Středopolař Tomáš Pilík se pokusí zaplnit místo po odchodu kapitána Pavla Zavadila do druholigové Opavy.

Zbrojovka má ambice na horní polovinu tabulky

Fotbalisté Zbrojovky přitom vstupují do nové sezony  s cílem skončit v horní polovině tabulky. V letní přestávce tým prošel výraznou hráčskou obměnou. Čtyři hráči odešli a šest přišlo. Trenér  Habanec přistoupil ke změně stylu, místo jednoho chce hrát se třemi útočníky. V uplynulém ročníku skončili Brňané jedenáctí, když se podělili se Slováckem po čtrnácti nerozhodných výsledcích o titul remízového krále ligy.

„Právě remízy chceme přetavit ve vítězství. Loňská sezona nebyla pro nás až tak uspokojivá, dá se však označit za startovací. Chceme omezit hlavně ztráty v domácím prostředí, kde chceme naplno bodovat," uvedl trenér Habanec.

„Všichni mi to dávali pocítit. Statisticky jsme se zlepšili v držení míče i střelách na branku. Důležité jsou ale body a postavení v tabulce. To opravdu nebylo. Cíl do osmého místa je proto výzvou pro celý tým," tvrdí kouč Brňanů.

Po odchodu lídra týmu Pavla Zavadila převzal na doporučení kouče roli kapitána týmu obránce Petr Pavlík. „Možná by veřejnost očekávala v této roli Honzu Poláka, jenž si ale potřebuje hlídat sám sebe a ne vnitřní dění v kabině a na hřišti. Volba Pavlíka byla pro mě jednoduchá, protože stoper má dokonalý přehled o všem, co se děje na trávníku," je přesvědčený Habanec.

V přípravě odehráli Brňané šest zápasů. Kromě výhry v generálce nad Kayserisporem 2:1 porazili ještě Nitru a remizovali se Zlatými Moravcemi. Prohráli s Trnavou, Českými Budějovicemi a Düsseldorfem. „V některých zápasech jsme byli spokojeni s výkony, ale výsledek se nedostavoval. Záměr ale s výjimkou zápasu s Českými Budějovicemi utkání splnila," dodal Habanec.  

Foto Zbrojovka Brno, Petr Olša | Zdroj ČTK

Štítky FC Baník Ostrava, FC Zbrojovka Brno, Radim Kučera, Brno, SK Sigma Olomouc, SFC Opava, Milan Baroš, Tomáš Poznar, SK Dynamo České Budějovice, FC Slovan Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbrojovka dnes doma na úvod sezony vyzve ostravský Baník  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.