Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kluky, kteří obuli rychlobrusle v Brně, teď táhne příklad Sáblíkové už do světové špičky

Zatímco o mladších českých rychlobruslařkách, které jsou prakticky denně v trénincích nebo závodech po boku Martiny Sáblíkové, se už ví leccos, po letech se vedle pětinásobné olympijské medailistky poslední rok formuje i nová reprezentační mužská špička.

 

A v té jsou – kromě polského rodáka Sebastiena Druszkiewicze (30 let, už má i čs. občanství) – dva junioři: 18letý Sebastian Briešťanský a o pár měsíců mladší Jakub Kopřiva. Oba jsou objevy brněnské mládežnické základny klasického rychlobruslení.

A oba při zahajovacích podzimních závodech sezóny 2016/2017 na ledu haly bavorského Inzellu lámali osobní rekordy tak, že ani v jejich případě šéftrenér reprezentace a NowiS TEAMU-Centra sportu Petr Novák nepochybuje o tom, jak také jim pomohla od jara převážně cyklistické příprava po boku Martiny.

Kondici z kola využil Kopřiva po pouhých dvou týdnech návratu na rychlobrusle ke své premiéře na distanci 5000 m v povzbudivém čase 7:07,14 min. V aktuálních světových tabulkách se tak mezi vrstevníky a o rok staršími prodral na 36. místo. Má před sebou výhradně soupeře ze zemí, mající dlouhý ledový ovál doma: Číňany, Kanaďany, Jihokorejce, Nizozemce, Nizozemce, jednotlivce také z Japonska, Norska, Ruska a Švédska.

Brněnská základna rozšířila před dvěma roky rychlobruslení i na hodonínský led. A přitom objevila mj.  Lukáše Steklého. Tomu je 13 let a na dlouhých nožích mu jde trénink s NowiS TEAMem k duhu. Lukáš figuruje v aktuálních světových tabulkách své věkové kategorie na 500 m na 10. místě (44,79 s.) a na 1 km na 7. místě (1:31,64 min.).

O čem to svědčí? O tom, že fandit u televize Sáblíkové a spol., když se honí po světových ledových oválech, je hezké. Ale když si kluci nebo děvčata mezi 10. – 15. rokem teď zvolí rychlobruslení jako jejich aktivní sport, mají v éře famózní Martiny Sáblíkové i na jihu Moravy k dispozici příklad, na jaký jsou ostatní sporty krátké. Samozřejmě – pokud ten příklad mladší využijí i ke svému každodennímu pilnému tréninku.

Tisková zpráva

Štítky Martina Sáblíková, Brno, trénink, olympijské hry, sport, rychlobruslení, Petr Novák, Rusko, Japonsko, Inzell

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kluky, kteří obuli rychlobrusle v Brně, teď táhne příklad Sáblíkové už do světové špičky  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.