Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Brna se vrací první česká zlatá olympijská medaile.Vybojoval ji téměř před stoletím Bedřich Šupčík na laně

Poprvé na olympiádě v Paříži vlála na nejvyšším stožáru československá vlajka a hrála se národní hymna 20. července 1924. Zasloužil se o to Bedřich Šupčík z brněnského Sokola, který v čase 7,2 sekundy zvítězil ve šplhu na laně. Lidé si medaili mohou prohlédnout na sportovní výstavě Branky Body Brno mapující historii brněnského sportu.

Letošní největší výstava Muzea města Brna na hradě Špilberku, Branky Body Brno, připomíná 150letou historii brněnského sportu. Nelze tak opomenout významné výročí, kdy před 95 lety získal první české olympijské zlato právě brněnský gymnasta Bedřich Šupčík. Zlatou medaili si lidé mohou prohlédnout v sobotu 20. července 2019 v rámci speciální komentované prohlídky.

Šupčík šplh neuznával, zajímal se o estetické disciplíny

Sám Šupčík přitom šplh neuznával a z medaile se příliš neradoval. „Více se zajímal o estetické disciplíny jako bradla nebo kruhy,“ popisuje úspěch Šupčíka kurátor výstavy Branky Body Brno Petr Vachůt. Úspěch přitom nikdo nečekal. Na olympiádu do Paříže se nominoval až na poslední chvíli a šplh na laně se konal až poslední den olympiády. „Byla to senzace. Nikdo Šupčíka za favorita nepovažoval,“ dodal Vachůt.

Časem 7,2 sekundy, za který Šupčík zlatou medaili získal je mezi závodníky ve šplhu na laně známý dodnes. Každoročně se v Příbrami pořádá memoriál Bedřicha Šupčíka, kam se sjíždějí závodníci čas překonat. „Jméno toho, kdo přešplhá Šupčíka zůstává pak mezi závodníky v úctě. Každý, kdo zde překoná jeho olympijský čas dostane skleněný hranol a je zapsaný do klubu Bedřicha Šupčíka,“ říká mistr republiky ve šplhu na laně Pavel Macháň.

Technika šplhu se změnila

Jenom z Brna překonalo Šupčíkův čas 41 sportovců. Jeho pomyslný nástupce Pavel Macháň překonal zlatého olympionika v čase 6,54 sekundy. „Technika šplhu se hodně změnila. Dřív závodníci šplhali s propnutými dolními končetinami. Dnes jde spíše o pohyb celého těla i nohou. Proto jsou i časy v současnosti výrazně rychlejší,“ zdůvodňuje současné lepší výkony Macháň.

Medaili zapůjčilo na brněnskou výstavu Národní muzeum v Praze a bude k vidění až do konce října. Kromě Šupčíkova zlata je na Špilberku k vidění dalších patnáct medailí. Přibude i zlato brněnského dráhového cyklisty Jiřího Dalera z Tokia z roku 1964.

Výstava Branky Body Brno je otevřená již od května, medaile se ale součástí expozice stane až nyní. Muzeum proto chystá na sobotu její slavnostní prezentaci ve 13.30. Následovat budou komentované prohlídky ve 14.00 a v 16.00.

Autoři | Foto

Štítky Bedřich Šupčík, zlato, medaile, olympiáda, výstava, Branky Body Brno, šplh na laně, Brno, olympijské hry, zlatá medaile, Letní olympijské hry 2024, Sokola, Špilberk, Muzeum města Brna, Národní muzeum

Do Brna se vrací první česká zlatá olympijská medaile.Vybojoval ji téměř před stoletím Bedřich Šupčík na laně  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.