Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

SOUTĚŽ: Pět chlapů, čtyři dechové nástroje a neskutečná jízda. Newyorští Lucky Chops rozbouří Brno

Buskerská senzace z newyorského metra se vrací do České republiky. Pětice hudebníků Lucky Chops vystoupí ve středu 2. srpna na Flédě. Publikum roztančí živelnými covery světových hitů s neobvyklým nástrojovým obsazením a představí vlastní skladby z čerstvého EP Walter, které kromě strhujícího aranžmá hitu Beatles Helter Skelter nabízí pět původních skladeb. Některé z nich ovlivněné elektronickou hudbou naznačují mimořádně zajímavou budoucí podobu Lucky Chops.

Lucky Chops, původně pouliční newyorská kapela, která svou bezprostředností a neuvěřitelným nasazením zasáhla celý svět na kanálu YouTube, míří do Brna. Po únorovém vyprodaném koncertu v Praze vystoupí na Flédě, která na začátku srpna pro tento večer netradičně otevře klub o prázdninách. Návštěvníky koncertu čeká hudební smršť pozitivní energie v podobě nápaditých cover verzí světových hitů posledních šedesáti let, čilá komunikace s publikem a instrumentální gejzíry dechových nástrojů doprovázených bicími.

Hudba Lucky Chops je spojením tradičního nástrojového obsazení dixieland bandu s funkovým repertoárem a divokou taneční choreografií. Bez ohledu na to, že se v poslední době z ulice a metra přesunuli spíš na festivalová a klubová pódia, hrají vždy naplno a celým tělem. „V metru na to někteří lidé prostě nemají náladu, a to je naprosto v pořádku. Ale když jsme na pódiu a víme, že jsou tu všichni jen kvůli nám, je to opravdu úžasný pocit. Dává nám to zvláštní energii, která nám umožňuje podat výkon na takové úrovni, jaké bychom jinak nikdy nedosáhli,” popsali v rozhovoru pro newyorský kulturní zpravodaj The Waster Lucky Chops rozdíl mezi hraním v metru a na pódiu.

Novinkové EP Walter pojmenované po Raphaelově suzafonu obsahuje pět původních skladeb, které nesou jasné znaky kapely, ale výrazně obohacené o elektronické smyčky vytvářející alternativní až post-rockový zvuk, jenž naznačuje budoucí vývoj a hudební podobu Lucky Chops. První Temple of Boom zní ještě velmi klasicky, následuje strhující cover verze hitu Beatles Helter Skelter, po němž však přichází trojice zcela nově znějících skladeb napěchovaných elektronikou počínaje zprvu klasickou, čím dále elektroničtější poctou suzafonu Walter Jam, přes vynikající Stand, na kterou plynule navazuje industriálně znějící klenot Daro and Charles' Magnificent Journey, který je vrcholem a nejdivočejším trackem celého EP. Závěr nahrávky patří osobní, skvěle vystavěné, skladbě For Connie, jež je věnována americké jazzové pianistce, skladatelce a učitelce z Manhattanu Connie Crothers, která loni zemřela na rakovinu.

Členové Lucky Chops se potkali na státní hudební škole LaGuardia Arts High School v srdci New Yorku, na Manhattanu. Pochází z různých newyorských čtvrtí, ze zcela odlišných kulturních prostředí, což dává kapele ohromnou dynamiku a univerzálnost. Raphael Buyo (suzafon), Josh Holcomb (pozoun) a Daro Behroozi (tenorsaxofon) společně poprvé na ulici vystoupili v roce 2006 v rámci pravidelné sobotní přehlídky filipínské komunity. Raphael pak přišel s nápadem založit kapelu. Léta hráli především v Central Parku a na přilehlé dopravní křižovatce Columbus Circle.

Skutečný zlom nastal v roce 2014, kdy se zúčastnili konkurzu do programu Music Under New York a získali povolení hrát v metru. „Hráli jsme tam třikrát týdně a hodně nás to naučilo. Jak se stát umělci, jak navázat kontakt s nejrůznějšími typy lidí, jak udělat show, která je přiměje zastavit se a poslechnout si nás,“ shrnují zásadní zkušenost Lucky Chops. Krátce na to svět obletělo první živé video z metra, které na internetu zhlédly miliony lidí. Později následovalo evropské a americké turné a řada festivalových vystoupení. Přestože složení skupiny prodělalo poslední dobou několik změn – obohatil ji skvělý trumpetista Joshua Gawel, přišel nový bubeník Charles Sams a kvůli svému vlastnímu projektu Too Many Zooz ji opustil miláček davů Leo P (barytonsaxofon) – dál žene kapelu kupředu stejná víra, že hudbou lze změnit svět v lepší místo a přesvědčení, že intenzivní vibrace dechových nástrojů mají léčebný potenciál, který má vliv i na posluchače.

Soutěž o vstupenku pro dva na Lucky Chops na Flédě 2. 8. 2017

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Tisková zpráva

Štítky metro, hudební skupina, Brno, Jayjay Helterbrand, The Beatles, Fléda, Česko, Charles Sams, YouTube, soutěž, New York, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Pět chlapů, čtyři dechové nástroje a neskutečná jízda. Newyorští Lucky Chops rozbouří Brno  |  Soutěže  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.