Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Konopí má budoucnost, domnívá se doktor, který jej předepisuje

V polovině dubna proběhl na Mendelově univerzitě v Brně druhý ročník konference s názvem Konopí a věda, zaměřené na medicinální využití jedné z nejstarších kulturních rostlin světa.

Domácí i zahraniční odborníci hovořili mj. o výsledcích pěstování českého léčebného konopí, o výzkumu konopí a o standardech kvality léčebných produktů.  Zhodnotili rovněž první rok využití medicinálního konopí v ČR. MUDr. Marek Hakl, Ph.D., vedoucí Oddělení léčby bolesti FN Brno, jenž svým pacientům konopí běžně předepisuje, odpověděl při té příležitosti na otázky redakce Nemocničních listů.

Bude význam konopí v rámci léčby bolesti v blízké budoucnosti stoupat? 

Léčebné konopí se v České republice stalo velmi populární záležitostí. Bohužel, díky tomu je jeho význam pro bolesti u pacientů spíše přeceňován. Nejedná se o všespásnou léčbu, ale spíše o doplněk současné standardní léčby. Nicméně jsme vděčni za každou další terapeutickou možnost, která nám rozšíří šanci pacientovi pomoci.

Při jakých onemocněních lze konopí využít k léčbě?

Věnuji se léčbě bolesti, a proto pozici léčebného konopí vidím právě v této oblasti. Dobrý efekt ve studiích byl zaznamenán u pacientů s onkologickou bolestí a pacientů s neuropatickou bolestí, vznikající při poškození nervového systému. Konopí nám může pomoci u pacientů s chronickou bolestí, kterým se jinou léčbou nepodařilo pomoci.

Společnost pomalu začíná vnímat konopí jako součást procesu uzdravení… 

Hovořit o procesu uzdravení v souvislosti s užíváním konopí je poněkud zavádějící. Na internetu sice nalezneme články o efektu konopí v léčbě rakoviny, ale žádná validní studie tuto formu účinnosti konopí neprokázala. Konopí tedy zůstává v pozici tzv. symptomatické léčby, tedy „pouze“ tlumí nepříjemné projevy (bolest, nespavost, nechutenství...) probíhajícího onemocnění.  

Konopí obsahuje stovky chemických látek, o jejichž účinku zdaleka nevíme vše. Přesto se už předepisuje – není v tom trochu rozpor? Jak na tom jsme: víme o účinku konopí dost, nebo jsme teprve na začátku?

U řady léků neznáme přesně princip účinku, a přesto z praxe víme, že fungují. Obecně se u léčebného konopí předpokládá, že jejich většinový účinek zprostředkovávají látky kanabinoidní povahy, kterých nyní známe více než sto. Princip účinků těchto látek je obecně probádaný, působí přes endokanabinoidní systém člověka. Tedy lze říci, že základní princip účinku konopí známe, na výsledném efektu se však mohou víceméně podílet i ostatní  látky v konopí obsažené. Jejich význam však není tak důležitý jako u kanabinoidů.

Zachytili jsme informaci, že se vedou jednání o možnosti vydávání léčebného konopí „na pojišťovnu“. Jak se jednání vyvíjejí? Věříte v jejich úspěch?

To je daleká budoucnost, současný stav je takový, že pacientská organizace KOPAC se obrátila na Ministerstvo zdravotnictví a pojištovny a Společnost pro studium a léčbu bolesti vydá v nejbližších dnech podpůrné stanovisko. Tedy zatím je toto jednání v oblasti přání.

Kapsle

Kapsle (neboli tobolka) je nejvhodnějším způsobem podávání konopí – má oproti jiné formě podání výhodu nejpřesnějšího dávkování drogy a jednoduchého užívání. Každá kapsle má stejnou účinnost. Ta je zaručená technologií přípravy IVLP – homogenizace před výrobou kapsle. Konopí však pacienti mohou užívat i jinými způsoby – inhalací (vdechováním) pomocí vaporizéru, nebo perorálně. Léková forma záleží na rozhodnutí lékaře.

Zdroj: Nemocniční listy

Štítky konopí, léčba, bolest, Mendelova univerzita v Brně, Česko, Fakultní nemocnice Brno, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konopí má budoucnost, domnívá se doktor, který jej předepisuje  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.