Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Existenční starosti Českého filharmonického sboru Brno

Český filharmonický sbor Brno si vydobyl nejen mezinárodní renomé, ale získal i řadu prestižních cen a stal se pravidelným hostem na nejlepších festivalech klasické hudby po celém světě. Ani to ale k poklidnému fungování nestačí. "Filharmonický sbor má velké existenční starosti," říká zakladatel, sbormistr a dirigent sboru Petr Fiala.

Jaký byl poslední koncert?

Závěrečný koncert byl výjimečný v tom, že na pódiu nebyl sbor, ani orchestr, ani zpěváci, ale dva klavíristi. Je už tradicí našeho abonentního cyklu, že vždy zveme mladé hosty. Teď to byli dva klavíristi mladší generace Terezie Fialová a Karel Košárek.

Mohl by jste zhodnotit uplynulý abonentní cyklus?

Výjimečný byl v tom, že intenzita práce Českého filharmonického sboru je stále vyšší a vyšší. Máme vzrůstající počet koncertů u nás, i v zahraničí. Nahráváme řadu děl,  takže ta práce je velmi náročná a velmi intenzivní.  Krom toho, že jsme hosty na  festivalech po celé Evropě, vystupujeme i na řadě tuzemských koncertů.  Spolupracujeme se všemi českými profesionálními orchestry, počínaje Českou filharmonií. A samozřejmě jsme také pořádali již zmíněný abonentní cyklus, takže to bylo opravdu náročné.

Na co se můžeme těšit v tom příštím?

Příští sezona 2015/16 je pro nás zajímavá tím, že slavíme  25. výročí umělecké činnosti Českého filharmonického sboru Brno a zároveň budeme mít desátý ročník abonentních koncertů a cyklů. Ten abonentní cyklus už je připravený, protože tyto koncerty a účinkující na nich musí být dopředu nasmlouvání a zabezpečení. Každé kvalitní těleso totiž plánuje rok a více dopředu.  Takže máme už jasný plán toho jubilejního ročníku. Začínáme v září.

Na co se těšíte nejvíc v příští sezoně?

V abonentního cyklu uvedeme zajímavá díla světové a české literatury a budeme tam mít zajímavé hosty. Dáváme příležitost mladým a českým dirigentům, aby se představili tady v našem besedním domě s naším sborem, případně s orchestrem. To je jedna složka naší práce. Hlavní činnost je ale na koncertních pódiích všech větších měst v republice. Krom toho máme řadu zahraničních turné, kde zpíváme nejvýznamnější díla světové sborové literatury s významnými evropskými orchestry a dirigenty. Natočili jsme již osmdesát alb a  za některá jsme dostali nejvýznamnější evropská ocenění. Ta sezóna je velmi nabitá a čeká nás kolem sta koncertů, takže asi nemá smysl říkat jeden konkrétní projekt, na který se nejvíc těším. 

Jakým způsobem vlastně brněnský filharmonický sbor funguje?

Český filharmonický sbor Brno funguje, jako obecně prospěšná společnost. Přesto, že je dnes tento sbor považován za jeden z nejlepších v Evropě, má velké existenční starosti.  Nemá zřizovatele, není příspěvkovou organizací a jeho existence je zabezpečována granty města Brna, ministerstva kultury a Jihomoravského kraje. Tyto granty ale pokryjí zhruba asi jen 40% našich potřeb. Zbytek musíme vydělat, nebo oslovujeme různé sponzory, kteří by nám pomohli. To je taková naše achillova pata, protože krom generálního sponzora, firmy Tescan Orsay Holding, která nám velice pomáhá,  se nám bohužel nedaří získávat další.  A to je oblast, ve které nás čeká ještě hodně práce.

Štítky koncert, Český filharmonický sbor Brno, orchestr, Petr Fiala, festival, Terezie Fialová, Karel Košárek, klasická hudba, Evropa, Brno, Česká filharmonie, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Existenční starosti Českého filharmonického sboru Brno  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.